Slunečnice pomáhá postiženým

Spolek Slunečnice ve Vimperku pomáhá tělesně i mentálně postiženým

 

 

Práce s tělesně i mentálně postiženými lidmi, snaha zapojit je do normálního života – to je hlavní náplň činnosti občanského spolku Slunečnice, který od února funguje ve Vimperku.

Nabízíme přátelské, bezpečné a inspirativní aktivity pro osoby se zdravotním postižením, v nepříznivé sociální situaci a etnické menšiny. Chceme jim poskytovat komplexní podporu, rozvoj a preventivně působit proti negativním jevům,“ uvádí Jana Šabršulová ze Spolku Slunečnice.

Děti ze Základní školy praktické Vimperk se zde scházejí každý čtvrtek dopoledne. „Společně se učíme vyrábět ruční keramiku, například velikonoční ovečky, zvonkohry,“ uvádí Jana Šabršulová.

Spolek Slunečnice se specializuje na výrobu užitkové a zahradní keramiky. Keramické výrobky prodávají přímo v místě provozovny od 9:00 do 16:00 hodin. 

Vedle toho spolek pořádá i různé prodejní výstavy. První velmi úspěšná prodejní výstava byla v Městské knihovně ve Volarech.  

Naše výrobky prodávají různí obchodníci ve Vlachovo Březí, v Prachaticích a ve Vodňanech,“ uvádí Radka Furišová ze Spolku Slunečnice.

Spolek poskytuje sociálně terapeutické dílny a  nabízí široké spektrum volnočasových aktivit. 

Město Vimperk poskytlo spolku bezplatně provozovnu v ulici 1.máje, spolek tu platí jen spotřebované energie.

Místnost byla nevyužitá, když přišla tato nabídka, tak jsme neváhali ani minutu. Spolek samotný pomáhá a zaměstnává několik lidí. Výrobky ze zdejší dílny, už udělali radost stovkám lidí a další budou přibývat. Cenově jsou navíc velice příznivé,“ uvádí Jaroslava Martanová, starostka Vimperka. „Navíc jsme rádi, že spolek spolupracuje i s vimperskou praktickou školou,“ doplňuje starostka.

Spolek zaměstnává 4 osoby se zdravotním postižením, díky podpoře Úřadu práce a na 6 zaměstnanců Úřad práce poskytuje příspěvek na společensky účelné pracovní místo.  

 

(tz,vpk)

 

{gallery}vimperk/2015/duben/slunecnice/{/gallery}