seniori

Senioři u počítače

Vimperští senioři se učí ovládat počítač

 

První lekci základního kurzu ovládání počítače pro seniory uspořádalo minulý týden město Vimperk. Kapacita výukové místnosti byla naplněna. Výukový program trval od osmi do devíti hodin a bude pokračovat příští týden.

Celkem půjde o pět výukových hodin během dubna,“ uvádí Jana Schererová, vedoucí Odboru vnitřních věcí Městského úřadu ve Vimperku.

Kurz vedli pracovníci IT Městského úřadu Vimperk Michal Cigánek a Martin Ženíšek.

Tématem úvodní hodiny bylo seznámení s úplnými základy práce s počítačem, v dalších hodinách se budeme věnovat textovému editoru a také práci s internetem,“ vysvětluje Michal Cigánek.

Na duben a květen naplánoval Odbor vnitřních věcí Městského úřadu ve Vimperku ještě jednu akci pro seniory, tím jsou Kurzy trénování paměti.

Cílem kurzů paměti je společné setkávání při procvičování paměti a to zábavnou a hravou formou. Trénink paměti je kombinací kognitivního tréninku a relaxačních cvičení, patří mezi nástroje zvyšující soběstačnost a prodlužující nezávislost seniorů,“ doplňuje Jana Schererová.

V hodinách se účastníci seznamují s různými technikami zapamatování (např. kategorizace, zapamatování jmen a čísel, které mohou poté využívat pro lepší zapamatování v každodenním životě. Účastníci si během kurzu sami na sobě ověří, že jejich paměť je stále funkční, že jsou schopni si pomocí jednoduchých technik něco pamatovat.

 

Zájemci se mohou hlásit Janě Schererové na telefonu – 388 402 215 nebo na emailu – jana.schererova@mesto.vimperk.cz.

 

Problematice seniorů se město Vimperk věnuje systematicky. Například 30. března byla v Městském kulturním středisku ve Vimperku přednáška nazvaná Senior jako oběť trestného činu. Přednášku spoluorganizovala i Probační a mediační služba Prachatice.

Tento čtvrtek (16.dubna) pokračuje Vimperská akademie seniorů další, ze série přednášek. Přednáška bude tentokrát spojena s výletem do Čkyně a návštěvou místní zrekonstruované synagogy a židovského hřbitova.

 

Vimperskou akademii seniorů organizujeme již šestým rokem. Jedná se o vzdělávací cyklus, který se skládá z šesti přednášek, jedné exkurze a závěrečného slavnostního zakončení. Každoročně můžeme sledovat nárůst zájemců o toto netradiční vzdělávání. Nejinak tomu je i v letošním roce, kdy se přihlásilo cca 90 „studentů“,“ vysvětluje Zdeněk Kuncl, z Odboru školství, kultury a cestovního ruchu.

 

(tz,vpk)