Starosta Modravy varuje před kůrovcem

Jako druhou největší kalamitu od Kyrilla hodnotí  lesáci  nedávný vítr, který v šumavském parku napáchal značné škody. Polámal 40 tisíc kubíků dřeva.

 

modrava

 

 

 

Vichřice na přelomu března a dubna napáchala velké škody v šumavských lesích. Nejvíce lámala a vyvracela stromy v okolí Prášil. Podle vedení národního parku kůrovcová kalamita nehrozí. I tak vítr způsobil druhou největší kalamitu za posledních deset let.

 

Správci a lesníci šumavského parku stále chodí po lesích a zjišťují, jaké škody napáchala poslední vichřice. Na Churáňově tehdy meteorologové zaznamenali poryvy větru o síle 112 kilometrů v hodině.

 

Podle prvních odhadů padlo třicet tisíc metrů krychlových dřeva. Nyní správa parku uvádí čtyřicet tisíc. Toto číslo navíc ještě zřejmě mírně naroste. Některé lokality nejsou totiž stále kvůli velkému množství sněhu dostupné. Jisté je, že šlo o největší kalamitu od orkánu Kyrill v lednu 2007.

„Škody prakticky nepostihly střední Šumavu v okolí Kvildy a Modravy. Ale i tam mohou být ve vyšších polohách poškozené stromy. Kvůli sněhu jsme se ještě do těchto míst nedostali,“ uvedl mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

 

Starosta Modravy varuje před kůrovcovou kalamitou

Jak ovšem chce správa parku bojovat s kůrovcem, když po žalobě obcí soud zrušil plán péče, který určoval pravidla v lesích právě pro správu šumavského parku?

Předseda Svazu šumavských obcí Antonín Schubert tvrdí, že je jasné, jak by se měla správa parku zachovat. „Podle zákona by se v první zóně mělo popadané dříví nechat, v druhé zóně pak vytěžit. Když bude nutné dělat všechny posudky, potrvá to měsíce, brouk vylétne a máme tu znovu kalamitu,“ varuje starosta Modravy Antonín Schubert, který je původní profesí lesník.

 

zdroj: http://budejovice.idnes.cz; celý článek >>> ZDE<<<