Holocaust nesmí být zapomenut

 

Jom ha-Šoa – mezinárodní den vzpomínání na oběti holocaustu proběhne v Sušici letos již potřetí. Na program, který vzpomínkový den provází, zve za pořadatele kulturní spolek Rašelina. Akce proběhne zároveň také v dalších sedmi městech České republiky – Praze, Brně, Kolíně, Kutné Hoře, Liberci, Olomouci a Blatné. Záštitu nad akcí převzala veřejná ochránkyně práv PhDr. Anna Šabatová PhD. a starosta města Sušice Bc. Petr Mottl.raselina

 

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura”, je dnem, kdy se prostřednictvím občanských a náboženských obřadů vzpomíná na památku šesti milionů zavražděných Židů i na židovské hrdiny bojující proti nacistům. Cílem akce v ČR je připomenout společně židovské a romské oběti nacistické perzekuce a podpořit diskusi o současném stavu lidských práv.

 

Letošní rok se nese ve znamení oslav 70. výročí osvobození a konce druhé světové války. Jom ha-Šoa letos připadá na čtvrtek 16. dubna a proběhne v Sušici pod společným tématem “Návraty a nenávraty.” Hlavním poselstvím akce je vzpomenout na ty, kteří se nevrátili do svých sušických domovů. Co bylo ale s těmi, kterým se podařilo vrátit? Pro mnohé, kterým se podařilo přežít, skončilo období a naděje záhy po návratu domů… Nenacházeli své nejbližší, kteří se jim ztratili během holocaustu, často ani svůj domov a přátele.

 

Hlavním mottem letošního Jom ha-Šoa je citát Evy Löwidtové Erbenové: „Plakala jsem pro všechny, kteří se nedožili konce války, pro tátu a mámu, a proto, že jsem zůstala jen já. Neměla jsem pocit, že jsem zvítězila…”

 

jom ha soa 2

Odpolední vzpomínková akce bude zahájena ve 12. hodin v sušickém kině, kde se uskuteční beseda s dětskou pamětnicí holocaustu, akademickou malířkou a držitelkou státní ceny Za zásluhy I. Stupně Helgou Weissovou Hoškovou. Následovat bude již tradiční komentovaná procházka městem, která přiblíží příběhy a osudy konkrétních sušických židovských rodin.

 

Od 14. hodin proběhne na sušickém náměstí Svobody veřejný pietní akt, jehož prostřednictvím uctíme památku obětí holocaustu. Přijďte se zapojit do veřejného předčítání jmen našich umučených spoluobčanů. Vzpomínáte si na svého zmizelého souseda? Vyprávěl vám o válečných osudech sušické židovské komunity někdo z příbuzných? Nebo chcete uctít památku svých vlastních předků? Tato akce není určena jenom těm, kteří vzpomínají na své blízké, je věnována všem, jenž se svou účastí připojují k zachování naší kulturní a historické paměti a odmítají porušování lidských práv etnických i náboženských menšin v současné společnosti.

Večerní program bude pokračovat v 18. hodin poetickým pásmem v kinokavárně sušického kina. Předčítat se budou úryvky z deníku paní Helgy Weissové Hoškové, básně židovských autorů Jiřího Ortena a Jiřího Daniela. Večer hudebně doprovodí na housle Ondřej Chvojka, číst budou Anna Doubravová, Sarah Huikari a Jakub Doubrava.

Mezinárodní den vzpomínání na oběti holocaustu dovrší večerní koncert tradiční židovské hudby v Tradičním KlOUbu! Od 20. hodin vystoupí Prague Klezmer band Trombenik.
Ani stinné stránky naší historie nesmí být zapomenuty, i proto, že židovská komunita se velmi výrazně podílela na kulturním, duchovním a hospodářském růstu našeho města.

-ssh-

jom ha soa 3 jom ha soa 1

 

PROGRAM:

12:00 | KINO SUŠICE | Beseda pro školy i veřejnost s pamětnicí Helgou Weissovou Hoškovou

13:00 | Tradiční komentovaná procházka městem s Mgr. Michalem Chmelenským

14:00 | NÁMĚSTÍ SVOBODY | Vzpomínkový pietní akt čtení seznamu jmen obětí holocaustu za zpěvu části sušického sboru Svatobor

18:00 | KAFE SIRKUS | Poetické pásmo na téma Návraty a nenávraty

20:00 | TRADIČNÍ KLOUB! | Koncert tradiční židovské hudby – vystoupí Prague Klezmer band Trombenik

 

 *****************

 

UPOZORŇUJEME také na včerejší úspěch Markéty Reindlové ze sušického gymnázia, která získala 1. místo v celostátní soutěži JOM HA-ŠOA v literární kategorii.

 

 

Množství účastníků zapojených do letošního III. ročníku soutěže vyhlášené u příležitosti Jom ha-šoa – Dne vzpomínání na oběti holocaustu letos velmi příjemně překvapilo. Sešlo se 430 prací od jednotlivců, škol a dalších zařízení, do soutěže se zapojilo celkem 89 škol a klubů mládeže z celé České republiky.

Práce byly stejně jako v minulém roce velice rozmanité jak podobou zpracování, tak úhlem pohledu na téma. Byly hodnoceny ve třech kategoriích: výtvarné, literární a videoprojekty. 

 

Výtvarné i literární práce studentů, kteří se zapojili do celostátní soutěže Jom ha-Šoa z našeho regionu, bude možno vidět na sušickém náměstí od 14:00 během čtvrtečního pietního aktu.

 

*****************