jirka

Šumavští trenéři se učili biatlonu

Šumavští trenéři se učili biatlonu v NMNM

 

 

Fischer Ski klub Šumava Vimperk, je úspěšný lyžařský klub, který nedávno založil svoji biatlonovou sekci. Po dvou desetiletích se tak vrací do Vimperka a na Šumavu tento dnes velice populární sport a pomalu se začíná rozhlížet. Žákovští biatlonisté se po více než dvaceti letech mohli opět za Vimperk přihlásit k závodům Českého poháru v letním biatlonu a jejich trenéři se jeli školit do Nového Města na Moravě.

 

Zájem o biatlon se na Vimperku zatím šíří šuškandou, a protože vimperští biatlonoví činovníci chtějí být dobře připraveni i po teoretické stránce, vypravili se do Nového Města na Moravě na školení trenérů a rozhodčích biatlonu II. a III. třídy. Školení pro zájemce organizoval Český biatlonový svaz o víkendu 10.–12. dubna a účastnilo se ho celkem 5 desítek biatlonových trenérů a rozhodčích z celé ČR.

 

 

Vimperská výprava, která čítala celkem 10 nadšených fandů biatlonu, byla v NMNM početně nejsilnější a všichni si z NMNM po náročném třídenním maratonu školení a po závěrečných testech odvezli kvalifikace rozhodčích biatlonu III. třídy. „Bylo to pro mnohé z nás nové, pro některé důležité opakování, kterého v případě biatlonu není nikdy dost. Pravidla jsou přeci jenom o poznání složitější než při běžeckém lyžování a protože se při biatlonu zachází s nebezpečnými zbraněmi, je třeba všechna pravidla i zákonné normy ovládat opravdu dobře“, říká jednatel vimperského biatlonu Jiří Mánek.

 

Dopodrobna se školení zaměřilo za zákon o zbraních a střelivu, stejně jako i na techniku střelby a manipulací se zbraněmi při závodech i mimo ně. Stejně tak podrobně se probírala přísná pravidla biatlonu a výčet trestů v podobě trestných minut, trestných koleček i dlouhý výčet důvodů pro diskvalifikací závodníků ze závodu. „Kromě toho jsme si probrali techniku a strategii biatlonového tréninku v průběhu roku i pro jednotlivé tréninky, zdravovědu a základy první pomoci, ale třeba i základy psychologie a sociologie“, popisuje části školení Alena Ryplová, absolventka vimperského sportovního gymnázia, která si jela spolu s ostatními členy týmu prohloubit své trenérské kvalifikace o nové biatlonové dovednosti.

 

Školení nám hodně dalo, ale také nám ukázalo, že tento sport je organizačně, dovednostně i vědomostně velmi náročný. Po absolvovaní kurzu jsme mnohem lépe připraveni na pořádání biatlonových závodů, které také chceme formou náborového závodu pro žactvo brzy uspořádat v areálu vimperského Vodníku,“ prozrazuje záměry biatlonového klubu Eva Daverná, dříve mj. dorostenecká mistryně ČSSR v biatlonu.

 

Děláme malé krůčky, ale zdá se, že správným směrem. Máme nové členy, kterým rodiče již koupili vzduchové zbraně. Máme trochu potíže s tím, že zatím nemáme malorážky pro dorostence, protože každá stojí přes 75 tisíc korun. Ale i na tom pracujeme a věříme, že již na zimu postavíme do závodních tratí i dorostence s našimi klubovými malorážkami“, uzavřel Jiří Mánek.

 

 

 

Děláme malé krůčky, ale zdá se, že správným směrem“, říká Jiří Mánek, jednatel šumavského Klubu Biatlonu.

 

 

{gallery}vimperk/2015/duben/biatlon/{/gallery}