1

Pohodář se starostou a o zdraví

 1

Ve středu 15. dubna se opět v salónku v Sokolovně sešla početná skupina místních seniorů, aby ve svém klubu přivítala dlouho očekávanou návštěvu – starostu Sušice Bc. Petra Mottla. Ten přišel s úsměvem na rtech, zvědavý na celý klub s tím, že byl velice potěšen zájmem o setkávání a velkým počtem účastníků, které neodradilo ani krásné počasí za okny, lákající k procházkám na čerstvém vzduchu a teplem sálajícím sluníčku.

 

Protože věděl, že všechny bude zajímat, co se v Sušici děje a dít bude, byl náležitě připraven nejen vysvětlit, ale i zodpovědět všetečné otázky, které na něj byly nachystané. A tak se společně probíralo fungování klubu, ale i možnosti přispění města na některé aktivity, dopravní situace, neboť nohy stářím již tak neslouží a nemá každý možnost dopravovat se po poměrně rozsáhlém městě autem.

 

Probíraly se rekonstrukce jednotlivých ulic, odklizení popadaných stromů na Santosu. Řeč se samozřejmě stočila i na tolik diskutovaný Kaufland a Solo, na čistotu veřejných prostor. Na všechny otázky podrobně odpověděl, slíbil kdykoliv pomoc, pokud to bude v možnostech rady města a s omluvou se rozloučil, pospíchal na důležitou schůzku. Protože si místních seniorů váží, přislíbil další návštěvu s tím, že opět bude informovat o novinkách a spolupráci města s klubem, aby všichni věděli, co se děje v Sušici.

 2  3

 

Hned po starostovi nastoupila, taktéž očekávaná, Helena Bernatová, která přišla popovídat o zdraví a přinesla ukázat i předvést přístroj diagnostický přístroj EAM. Vysvětlila oč se jedná, jak funguje a naučila všechny základním hmatům na automasáž rukou, která je velice důležitá pro správnou funkci některých orgánů. Všichni poctivě opakovali předváděné pohyby, vyptávali se na různé podrobnosti okolo některých nabízených přípravků z lékárny, které ukazují v reklamách, nebo dělaných podle starých receptů a vyráběných z bylinek. Paní vysvětlila jak to v našem těle chodí, který orgán se kterým souvisí, ukázala názorně na plakátu hodiny, ve kterých  pracuje třeba žlučník, nebo střeva, čeho se vyvarovat. Odpovídala také na dotazy kolik vody máme denně pít, proč nás bolí záda, kde je v těle problém, když třeba bolí kolena.

 

 4  5

 

Přednáška byla natolik zajímavá a sešlo se tolik dotazů, že nakonec k žádnému vyměřování z časových důvodů ani nedošlo. Helena Bernatová je však ochotná přijít třeba někdy v podzimních dnech, naučit zájemce dalším hmatům na prstech, nebo opravdu na dobrovolnících předvést prakticky přístroj EAM (zjistit, jaké konkrétní toxiny nás zatěžují a na jakých orgánech jsou tyto umístěny). Vše ještě doplnila radami, které pokud budou pravidelně dodržovány, pomohou od některých bolestí.

 

 6

 

Na květen je v Pohodáři připravena ukázka drátkování s paní Schmelzovou, to bude hned první středu, 6. 5., a následující schůzka (třetí středu v květnu) bude za pěkného počasí ve Volšovech při opékání buřtů a volné zábavě. Samozřejmě, je částečně připravený program i pro případ počasí „že by psa nevyhnal”, ale musíme doufat, že bude krásně a plány vyjdou tak, jak mají.

Protože je od června Sokolovna zavřená kvůli rekonstrukci, další setkání se budou konat buď v kinokavárně, nebo v přírodě, na nějakém výletě. Informace budou zveřejněny v Sušických novinách a na www.isusice.eu.

Marie Bubeníková