Strážníci čelí obvinění ze zneužití pravomoci

Za loňský incident s opilou padesátiletou ženou ze Sušice  jsou strážníci mětské policie nyní vyšetřováni. Obviněni jsou ze zneužití pravomoci úřední osoby.

 

11. prosince 2014  v půl druhé ráno – podle informací redakce v té době hlídka strážníků MP kontrolovala na nábřeží dvě osoby. V době výkonu této činnosti se v přilehlém baru otevřelo okna a z něj na strážníky začaly padat vulgární nadáky. Z úst  zjevně opilé, strážcům zákona v Sušici dobře známé, ženy, která si tak zřejmě chtěla “vyřídit své účty”, protože  v minulosti byla MP pokutována. Žena i přes upozornění  nehodlala v napadání strážníků přestat a navíc  svůj slovní útok dplňovala vulgárními gesty.

Strážníci se proto vydali do baru, aby ji zklidnili a poučili o tom, jak se má chovat. Žena  ovšem vykazovala značné známky agresivity a opilosti – byla za použití služebních pout vyvedena z baru, převezena na služebnu ke zjištění hladiny alkoholu v dechu, poté k lékařskému vyšetření a zároveň byla zjišťována možnost převozu na protialkoholní záchytnou stanici – ani Plzeň, ani České Budějovice  v té době neměly volnou kapacitu, proto byla žena odvezena  na místo bydliště.

Podle dalšího tvrzení ji strážníci neměli  vysadit u domu, ale odvézt na sušický Páteček, kde ji vysadili.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání převzali dva muži ve věku 41 a 46 let, kteří byli obviněni ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, spáchaným ve spolupachatelství. Případ šetřili policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování v Klatovech. Muži, jako úřední osoby, se dopustili přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, protože v rozporu s platnými zákony úmyslně neoprávněně omezili ženu na osobní svobodě,” uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie a dodala, že strážníci  si již převzali obvinění z uvedeného trestného činu.
Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/straznikum-hrozi-vezeni-podle-policie-neopravnene-spoutali-a-zadrzeli-zenu-20150417.html

Závěry a okolnosti celého případu a případnou vinu strážníků lze ovšem definitivně potvrdit až po skončení šetření, ev. vyjádření soudu. Postaveni mimo službu nebyli.

-red-