Exkluzívně : Zwiesel před 70ti lety

Hogn.de / Sumava.eu

Zwiesel. Poušumavské bavorské město 20. dubna 1945, právě v den Hitlerových narozenin, muselo město prožít nejsmutnější kapitolu svých novodobých dějin. Bojové letouny 8. letky amerických vzdušných sil (USAAF) bombardovaly nádraží v místě křižovatky tří železničních tratí, nazývané jako “Zwieselský pavouk”, s hlavní tratí Plattling-Zwiesel-Plzeň a vedlejšími tratěmi Zwiesel-Bodenmais a Zwiesel-Grafenau. Více než 200 trhavých pum uvolnilo podle novinových zpráv během několika minut svou ničivou sílu a způsobilo peklo, v němž zahynulo 18 lidí, mezi nimi i 10 dětí. Sedmdesáté výročí leteckého útoku na Zwiesel považuje město za příležitost připomenout v rámci mimořádné výstavy v prostorách schodišti radnice strašlivé události onoho černého pátku krátce před koncem války.

asdasd

V posledních dnech války zaútočily na Zwiesel americké bombardéry a zničily i soukromé domy. Na fotografii zničený dům v ulici Schlachthofstraße 50. Fotografie: Město Zwiesel

Eugen Lux (1926-2010) z Offenbachu na Mohanu zrekonstruoval tehdejší dramatické události do posledního detailu ve svém materiálu nazvaném “20. duben – Terč Zwiesel”. Toto rozsáhlé dílo z roku 1993, na jehož vzniku se významně podílel také někdejší archivář města Zwieselu Alfred Baran, je cenným pramenem pro výzkum místní historie v období konce druhé světové války. Archiv města Zwiesel uchovává dokumentaci Eugena Luxe pro příští generace.

Útok

V časných ranních hodinách 20. dubna 1945 odstartovalo z letišť 8. Letky amerického letectva na východě Anglie kromě jiných také 831 čtyřmotorových bombardérů, aby se posléze seskupily do tří útočných formací. Jejich cílem bylo bombardovat seřaďovací nádraží a železniční zařízení na východě a jihovýchodě Bavorska. Z třetího útočného svazu se oddělila skupina 56 denních dálkových bombardérů typu B-24J Liberator s cílem podniknout nálet na Zwiesel. Tato útočná skupina tvořila křídlo 96. Combat Wing, které sestávalo z letounů 467. a 458. skupiny bombardérů.

asdasd

Usedlost v ulici Langdorfer Str. 26 (na fotografii vlevo) byla plným zásahem zcela zničena – uvnitř zemřelo devět lidí.

V době mezi 11.57 a 11.59 hodinou shodilo 26 dálkových bombardérů 467. bombardovací skupiny celkem 113 pum. V druhé vlně útoku na Zwiesel shodilo 29 letadel 458. skupiny v době od 11.59 do 12.03 hodin dalších 94 pum. Jeden ze zúčastněných letounů 445 BG shodil společně s letáčky dvě další pumy. Během pouhých šesti minut tak bylo na město svrženo celkem 209 pum o celkové váze 123,3 tun. Průběh bombardování Američané zdokumentovali na čtyři samostatné letecké záznamy. Po vydání kouřového signálu z hlavního letounu následovalo zničující pumové krupobití, které způsobilo mohutné výbuchy doprovázené mračny kouře a prachu.

Nesmyslná opovážlivost

Z dnešního pohledu je letecký útok na Zwieselského pavouka považován za zcela nesmyslný a postrádající jakýkoli důvod. K tomuto závěru dospěl také historik Harald G. Dill, který se podrobně věnoval tématu vzdušné války nad Bavorskem. Útok na město v lesích byl podle Dilla strategicky nesmyslný především proto, že ačkoli Zwiesel ležel na železniční trati ze Škodových závodů v Plzni do továren na výrobu tanků v Aschaffenburgu a Norimberku, ty už byly 20. dubna v rukou Američanů.

Smrt a zkáza

asdasd

Eugen Lux z Offenbachu na Mohanu studoval okolnosti pumovým útoků na Zwiesel. Zveřejnil dokumentaci pod názvem “20. duben 1945 – Terč Zwiesel”.

Po útoku následoval ještě téhož odpoledne průzkumný let, jehož cílem bylo zajistit informace o úspěchu bombardování. Letecký snímek zřetelně ukazuje naprostou zkázu v místě svržení pum. Bombardování však nezpůsobilo pouze přerušení železničního spojení Zwieselského pavouka, nýbrž zapříčinilo také ničivé škody na obytných budovách v ulici Langdorfer Straße i v sousední Schlachthofstraße. Tak byla například plným zásahem zcela zničena usedlost v Langdorfer Straße 26. Jen v tomto domě nalezlo smrt devět lidí.

Nedaleko železničního mostu přes řeku Schwarzen Regen vybudoval Georg Tröppl v roce 1946 za pomoci sousedů z Langdorfer Straße kapličku na památku bombardování z 20. dubna 1945. Dodnes zůstala kaplička ve Zwieselu jediným místem památky hrůzných událostí onoho dubnového dne, které přinesly městu bezprostředně před koncem války smrt a zkázu.

da Hog’n/sumava.eu

 


Výstavu připomínající letecký útok 20. dubna 1945, která je umístěna v deseti vitrínách na třech poschodích, je možné shlédnout v běžné otevírací době radnice.