Nemocnice hledá partnera

vladimir sloup portret (2)
Na jednání zastupitelstva města Sušice ve středu 22. dubna zastupitelstvo města jednohlasně rozhodlo o nutnosti hledání strategického partnera pro další dlouhodobé zajištění provozu nemocnice v Sušici.

 

Proč tak zastupitelé rozhodli, co se děje a zejména, zejména jaký to bude mít dopad na obyvatele města a spádové oblasti, jako na potenciální pacienty?

 

Pro běžného občana Sušice a okolí je nejzásadnější právě ta poslední otázka a na ní je jednoduchá odpověď.
„Neděje se nic, co by mělo mít jakkoliv negativní dopad na pacienty, naopak děláme vše proto, aby se tak ani v budoucnosti nestalo,” ujišťuje ředitel nemocnice Ing. Vladimír Sloup.

 

Co se tedy vlastně děje?
V celém českém zdravotnictví je nedostatek lékařů i dalších zdravotnických pracovníků, takže se pracuje s menším, než optimálním množstvím zaměstnanců. Stejná situace je ve všech zdravotnických zařízeních nejen plzeňského kraje, snad jen s výjimkou Fakultní nemocnice. Podobně jsou na tom i ostatní kraje.

„Dá se očekávat, že do budoucna se situace ještě zhorší, protože více lidí ze zdravotnictví odchází (důchody, mateřské dovolené), než do něj po škole přichází. Taková situace je i v naší nemocnici, kde někteří lékaři pomalu spějí k důchodovému věku, někteří odchází do zahraničí nebo na vyšší pracoviště, a ani nemoci se jim nevyhýbají. Již nyní jsou lékaři, ale i sestry přetíženi a patří jim dík za to, jak se dokáží se vším vypořádat. Sháníme sice náhrady a jsou domluveny příchody několika lékařů ze zemí bývalého Sovětského svazu, ale již dnes je zřejmé, že to vše nebude stačit,” komentuje situaci ve zdravotnictví ředitel nemocnice.

 

Proč tedy zastupitelé rozhodli, jak rozhodli? Některé prognózy kolem českého zdravotnictví počítají s omezováním péče v menších nemocnicích. Naše nemocnice stojí v podstatně před ‘jednoduchou’ volbou: může být jednou z těch, o kterých „se rozhodne o nás bez nás” nebo se může snažit, aby jednou z nich nebyla.

 

„Rozhodli jsme se pro druhou možnost. V minulosti jsme se spolu s městem snažili najít způsoby, jak do Sušice přitáhnout více mladých lékařů, bohužel bez úspěchu. Sušická nemocnice je pro ně „venkovskou” a ve většině se chtějí uplatňovat na specializovaných pracovištích. Zodpovědně mohu prohlásit, že jsme pro zlepšení personální situace dělali maximum. Bohužel marně. Jako způsob řešení se tedy teď nabízí nalezení vhodného strategického partnera, který by provoz v naší nemocnici převzal a který vzhledem ke svým možnostem dokáže v globálním měřítku některé problémy řešit účinněji než jedna malá nemocnice,” vysvětluje Ing. Sloup.

 

Před podobným rozhodnutím stáli zastupitelé již před více než dvěma lety. Tehdy ale situace nemocnice nebyla zdaleka tak závažná jako dnes. Je třeba zároveň zdůraznit, že město se nemocnice nechce ‘zbavovat’ – nejde tedy o prodej nemocnice, ale o uzavření partnerství pro zajištění služeb zdravotnického zařízení, s možností nastavení, dohledu a kontroly smluvních podmínek. Mezi ně bude pochopitelně patřit zachování pracovních míst a rozsahu standardních služeb.

-tz-