vera

Názor: Věra Vávrová – Za krásnější Vimperk

Kdo sedí v redakční radě Za krásnější Vimperk?

 

Odpověď Zdeňkovi Jungvirtovi na jeho zpožděnou odpověď na můj projev.

Odpovídat na přímou výzvu se musí, i když si myslím, že zabývat se reakcí šéfredaktora, vydavatele a předsedy redakční rady s rozhodovacím právem o všem, Zdeňka Jungvirta, na moje vystoupení na zastupitelstvu, kde mimo jiné ani nebyl, je téměř zbytečné.

 

     Na zastupitelstvu města jsem se odvolávala především na slib zastupitele a na výsledky voleb, počty hlasů jednotlivých zastupitelů, které dostali od občanů s tím, že někteří z nich se nemohou opírat o moc silný mandát. Přesto jim ze slibu zastupitele, který všichni složili a tak se jím zavázali, vyplývají jisté povinnosti. Mám za to, že jednou z nich je dobrá prezentace Vimperka. Způsob, jak a kde o městě mluví, ovlivňuje nejen jeho obyvatele, ale má vliv i na návštěvnost města turisty a jeho prezentaci navenek.

 

     Dále lze k vyjádření Zdeňka Jungvirta podotknout, že reagovat na věcnou, konkrétní kritiku osobním výpadem je hrubá argumentační chyba. Jako novinář by měl základní pravidla argumentace znát a hlavně se jich při své práci držet. Neměl by také na svém FB profilu blokovat přístupy lidem, kteří vyjadřují opačné nebo nesouhlasné názory. Neměl by publikovat pomluvy a nepodložené informace – to jsou podstatné znaky nikoli jeho osoby, ale práce, o které je třeba mluvit. Nebudu se tedy vyjadřovat ani k jeho osobním výpadům vůči mně jako soukromé osobě nebo stejným výpadům jiných. Je to zbytečné, Vimperk je malé město a všichni se zde známe. Tak víme, kdo co v minulosti dělal, co dělali jeho rodiče a také víme, co kdo a jak dělal posledních 25 let. Je všem známo, kde každý člověk pracoval, proč skončil, kde intervenoval a jak čestně a loajálně se choval nejenom k zaměstnavateli, který ho platil, ale také k městu, ve kterém žije.

 

     Vraťme se k věci. Zdeněk Jungvirt se odvolává na redakční radu FB profilu Za krásnější Vimperk. V tom případě by ji měl představit a rovnou také říci, kdo z této redakční rady schválil, případně doporučil zřídit rubriku Drby z ulice. Žádný editor, který v každé redakční radě je, by nedopustil, aby novinář zveřejňoval neověřené informace. Jinak nemůžeme mluvit o editorovi a redakční radě a jejich novinářských výstupech. Úloha redakční rady totiž nespočívá jen v rozhodování, co se bude publikovat, ale i v určování, jakou mají mít příspěvky a rubriky kvalitu. Bylo by také dobré zveřejnit, kdo tento profil platí. Proč nemá další přispěvatele („redaktory“) a webové stránky? Když má redakční radu, označuje se za internetový deník a Zdeněk Jungvirt sebe za redaktora, pak se celý tento podnik pasuje na instituci, která by měla být schopna na tyto otázky věcně a bez vytáček odpovědět.

 

     Nikomu nechci říkat co, o kom nebo o čem má psát a číst. Mohu však debatovat o tom, jestli Zdeněk Jungvirt a Za krásnější Vimperk mohou šířit neověřené, pomlouvačné a případně i nesmyslné drby. Odpověď není třeba hledat. Kdokoliv, když něco takového dělá, není zodpovědný novinář. A médium, které k tomu používá, nemůže být nazýváno zpravodajským serverem, novinami, deníkem nebo něčím podobným. Protože zpravodajští novináři a noviny jako zdroj informací z definice sebe sama prostě neověřené zprávy nezveřejňují a nešíří. Tato činnost patří soukromým osobám, marketingovým stratégům a bulvárním plátkům, které proto mohou „informovat“ pouze o osobních záležitostech těch, o nichž píší. Názor na Za Vimperk krásnější ať si každý udělá sám, čte ho a vyjadřuje se na něm, jak chce, je to jeho svobodná volba. Já si stojím za tím, že tento facebookový profil by měl být jako pochybný ignorován především těmi, kteří mají povinnost prezentovat město a jeho nejlepší zájmy navenek. To jsou naši zastupitelé. Své vyjádření posílám panu Jungvirtovi a na Vimperk.eu, kde jsem svoje vystoupení zveřejnila. Svoji reakci by tam měl zaslat i Zdeněk Jungvirt . Takhle nepřímo a nerada zvyšuji čtenost jeho FB profilu Za krásnější Vimperk, na který šli někteří lidé, jak mi řekli, poprvé, jenom kvůli mému článku 😉

 

Věra Vávrová, st.