Jarní pohlazení po duši

jarni koncerty 1

 

Ohlédnutí za Jarními koncerty SDS a jeho hostů je jako toužení po sluníčku, které malí i větší zpěváci  svými písničkami a vystoupeními přinesli.
Sušická veřejnost prožila v rámci Jarních koncertů Sušického dětského sboru jeden z dalších vydařených hudebních víkendů. Rodiny sboristů hostily  kamarády zpěváky z Českého Krumlova a z Tachova, aby mohly být sobotní koncerty okořeněny i jejich produkcí. Série vystoupení začala již v pátek v 10 hodin výchovným koncertem pro MŠ , kde děti zpívaly svým kamarádům pro radost i ponaučení. Koncert zahájilo nejmladší Klubíčko MŠ Tylova, které loni oslavilo již 15 let své činnosti. Pod vedením M. Vítovcové zapělo pět písniček , ve kterých se to jen hemžilo různými zvířátky, která na děti koukala i z veselých triček malých zpěváčků. Klavírní doprovod K. Prunerové jen podtrhoval jejich dovádivost.

 

jarni koncerty 5

 

jarni koncerty 3

 

Na pódiu je po chvíli vystřídalo hudební uskupení zpěváčků a muzikantů z Horažďovic pod vedením R.Panuškové. Diváci se zábavnou formou seznámili s různými hudebními nástroji a zjistili, že šikovný muzikant může zahrát téměř na cokoliv. Posledním vystupujícím sborem byli Broučci, kteří jsou nejmladší přípravkou SDS. Rázný klavír J.Hanusové a komediální přístup M. Naglmüllerové zapojil veškeré obecenstvo do akce . Při písničkách se cvičilo , vtipkovalo, hrálo na tělo a především zvesela zpívalo.

jarni koncerty 6

 

jarni koncerty 7

jarni koncerty 4

 

V sobotu 25.4. v 10 hodin bylo prvním účinkujícím opět Klubíčko se stejně krásným zvířecím programem. Po nich přišla na řadu Sluníčka a následně i Včelky ( přípravky SDS ) pod vedením J.Pelecha s klavírem J.Zdeňka a společnými silami opět dokázali vykouzlit svými veselými i lidovými písničkami úsměvy na všech tvářích v obecenstvu. Není ani divu , vždyť oba sbory se každoročně účastní krajských soutěží, ze kterých si díky svému zaujetí a umu vozí tradičně zlatá či stříbrná pásma. Dopolední koncert zakončilo vystoupení Včelkovských hostů Brumlíků, jež jsou přípravkou ČKDS. Se sbormistrem L.Holcem, flétnistkou J.Kordovou a pianistkou O.Reichlovou předvedli krumlovští zpěváčci, kteří chodí do 3.-5. tříd ZŠ , že zpěv je opravdu baví a radost z něj umí rozdávat všude kolem sebe. Zpěváčci s medvědími náprsenkami zapěli dopoledne 10 písní a na večerním koncertě v 19 hodin téhož dne ještě dalších pět, tentokráte z jiného, a to opravdu „medvědího” soudku.

Včelky si zopakovaly se stejným zaujetím program z dopoledního koncertu. Po přípravných sborech přišla na řadu vystoupení sborů Hlavních . Nejprve Dívčí sbor SDS s Andreou Sušilovou a po nich Smíšený hlavní sbor SDS s Josefem Baierlem. Každý z nich předvedl tři písně , se kterými se minulý týden účastnil 31. mezinárodního festivalu mládežnických sborů ve slovinském Celje a všem posluchačům dokázal , že ne náhodou si přivezl z obou soutěžních kategorií stříbrná pásma.

Domácí zpěváky na pódiu záhy vystřídali jejich hosté z Tachova a svým perfektně provedeným vystoupením zakončili poslední z letošních Jarních koncertů. Tachovský hlavní sbor pod pevným vedením J.Brabence již také koncertoval v mnoha cizích zemích a získal stříbrné diplomy např. v Číně 2010, či v Kanadě 2014. Na úplný závěr se na praktikáblech sešly oba Hlavní sbory – SDS i TDS – a na střídačku si zapěli zábavnou píseň Rýmovací , jejíž text si vymysleli sami účinkující. Ze Smetanova sálu se po každém koncertě odcházelo s dobrou náladou, všechna vystoupení byla oku i uchu lahodící. Všichni, kteří využili možnosti načerpat na koncertech pozitivní energii se již nyní mohou těšit na koncerty závěrečné , které budou koncem června. 

 

– text a foto: hpt-

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/sds_jaro_web/{/gallery}