Těžký úraz koloběžkáře

Třiašedesátiletý muž se 8. května odpoledne těžce zranil při jízdě na koloběžce mezi rozvodím a sedlem Špičáku, na místo letěl i vrtulník.

 

Nehodu ohlásil krátce po druhé hodině syn zraněného muže s tím, že otec byl po pádu krátce v bezvědomí. Zřejmě v plné rychlosti přehlédl svodnici přes asfaltovou cestu. „Syn bohužel neznal dobře trasu, kde se pohybovali a napoprvé udal chybné místo. Když jsme je tam nenašli, podařilo se nám s ním spojit telefonicky a po krátkém upřesňování jsme se shodli. Pak už jsme je našli bez problémů,“ uvedl Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že muž byl už při vědomí, vše nasvědčovalo lehkému otřesu mozku a měl také několik tržných ran v oblasti obličeje.

 

Záchranáři tedy muže ošetřili, nasadili mu vzhledem k poranění hlavy krční límec a vyčkali příjezdu sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci z Železné Rudy. „Mezi tím dispečink linky 155 Plzeňského kraje povolal ke zraněnému i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Tomu jsme připravili místo k přistání u hotelu Karl a pacienta jsme naložili ve vakuové matraci do sanitky,“ doplnil Ladislav Vybíral. Záchranáři poté zraněného převezli k vrtulníku, předali lékaři LZS a posádka jej pak transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

 

„Muž neměl ochrannou přilbu, což je věc, kterou právě jezdci na horských koloběžkách podceňují. Zatímco vedeme masívní kampaň ohledně přileb směrem k cyklistům, koloběžkáři se domnívají, že se jich problém netýká,“ řekl k nehodě Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Podle něj vzhledem tomu, jakou rychlost mohou na koloběžkách na horských cestách dosáhnout, platí pro koloběžkáře stejná bezpečnostní pravidla, jako pro cyklisty.

 

 

tzhsčr