Škola v obležení hasičů

susicky dvojboj 2015 116

V neděli 3. května se v areálu Základní školy Lerchova ul. konal historicky první ročník závodu družstev mladých hasičů s názvem Sušický dvojboj. Na 140 hasičů (14 kolektivů z klatovského okresu) tu soutěžilo ve dvou disciplinách. Pořadatelskou taktovku držel v ruce Sbor dobrovolných hasičů Sušice. Více k akci jeden z organizátorů, také vedoucí družstva mladých sušických hasičů, Zdeněk Maroušek:

„Během nedělního odpoledne tu ve dvou soutěžních disciplinách změřila síly čtyři družstva hasičů v kategorii mladších (6 až 10 let) a 10 družstev v kategorii starších (10 až 15 let). Požární útok je „královskou disciplínou” , kdy soutěžící musí obsluhovat motorovou stříkačku a v co nejkratším čase sestavit přívodní vedení ke zdroji vody a útočné vedení k nástřikovým terčům. Do nich pak nastříkat dostatečné množství vody. Požární útok s překážkami CTIF byl druhou soutěží, je to mezinárodní standard, který se běhá po celém světě. Tady jde nejen o fyzickou zdatnost, šikovnost, ale i znalost technických prostředků a vázání uzlů. Vůbec největším oříškem pro soutěžní družstva je, že při tomto pokusu nesmí nikdo ze soutěžících promluvit.

susicky dvojboj 2015 85

susicky dvojboj 2015 28

 

susicky dvojboj 2015 143

V kategorii mladších družstev si odvezl vítězství tým z Bystřice, druzí byli hasiči ze Žihobec a třetí příčku získal kolektiv ze Švihova. Sušické družstvo si doběhlo pro velmi pěkné čtvrté místo. Nebylo překvapením, že v kategorii starších zlato získalo družstvo z Bystřice, stříbro patřilo týmu ze Strážova, bronz si vybojovalo družstvo z Kejnic. Naši sušičtí borci skončili na 5 místě .

Soutěž o první květnové neděli byla dobrým rozjezdem pro nadcházející okresní kolo Hry Plamen,které se koná 23. května v Nýrsku .Všem vítězům gratulujeme, všem bez rozdílu děkujeme za účast v letošním prvním ročníku naší soutěže a věřím,že na příštím ročníku se nás sejde ještě více v boji o to pomyslné zlato.”

K úspěchu soutěže patří i to, že byla po technické a organizační stránce perfektně připravena a na její realizaci se podíleli partneři, kteří mladé hasiče a hasičský sport (nejen) podporují. Poděkování tak směřuje na adresu organizátorů, rozhodčích, města Sušice, společnosti SULES, ZŠ Lerchova a jejího ředitele Mgr. Čestmíra Kříže a také správci L. Koutenky za neobyčejnou vstřícnost a pomoc.
-red-

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/susick_dvojboj/{/gallery}