Hodně opilců a porušení vyhlášky

Práce strážníků městské policie ve Vimperku má opravdu široký záběr. Jsou voláni k nejrůznějším případům od sousedských neshod, přes dopravní situace, vandalství, rušení nočního klidu, přestupků proti městským vyhláškám, až třeba po pátrání po osobách. To následující dopadlo naštěstí dobře:

Pacient si odskočil na panáka – zdravotní sestra oznámila strážníkům, že z nemocnice utekl pacient směrem k Vodníku a dosud se nevrátil. Strážníci se vydali osobu hledat a na místě zjistili, že směr k restauraci Vodník byl správný – pán si dal pivo a vodku a šel zpět do nemocnice, kde ho hlídka i zdravotní sestra v pořádku našli. Zřejmě neuhasitelná žízeň…

 

Z další činnosti:

Žena skončila na záchytce – podnapilá žena si si „ustlala“ na sinici u Lidlu. Strážníkům to ohlásil asistent prevence kriminality. Zjištěné množství alkoholu v dechu ženy strážníky přesvědčilo, že je nutné konzultovat její stav s lékařem. ten doporučil hospitalizaci na protialkoholní stanici v Českých Budějovicích, kde žena také skončila. Naštěstí svým jednáním nezranila ani sebe, ani nezpůsobila dopravní nehodu.

 

Na Pasovské a Sušické to řidiči přehánějí – už v desítkách případů byla řidičům na ulicích Pasovská a Sušická naměřena nepřiměřená rychlost. Dlouhé úseky svádějí k rychlejší jízdě, ta se ale může prodražit – blokové pokuty se pohybovaly v řádu stovek korun, nejnižší na místě udělená pokuta byla za 500 Kč, nejvyšší 1000 Kč.

 

Injekční stříkačky v městském parku – problém, který společnost hned tak nezvládne, je důsledek chování uživatelů omamných a psychotropních látek. Protizákonné jednání navíc doplňují obecným ohrožováním – odhozené injekční stříkačky jsou více než nebezpečné, mnohdy mohou nést fatální ohrožení. Při jejich nalezení na volném prostranství na ně vůbec nesahejte, zavolejte strážníky, kteří vybaveni ochrannými pomůckami stříkačky uloží do zvláštního kontejneru a odvezou k likvidaci. Podobně jako 27. dubna, kdy byla injekční stříkačka nalezena v městském parku.

 

Zvíře na silnici představuje nebezpečí – není řeč jen o srnách a lesní zvěři, ale o domácích chovech, z nichž čas od času zvířata utečou. Apelujeme na majitele, kteří mají svá stáda zejména poblíž silnic, aby provedli dostatečné zajištění a řádnou kontrolu tak, aby nedocházelo k úniku zvířat na silnice a ohrožování účastníků dopravy Poslední případ zaznamenala MP ve Vimperku 28. dubna, kdy krávy komplikovaly dopravu na Korkusově Huti. Strážníci dohledali majitele, který následně zjednal nápravu. Podobně řešili uprchlé stádo koz na silnici ke Sloupům v odpoledních hodinách 9. května. Naštěstí na silnici nedošlo k žádné nehodě z této příčiny.

 

Pokus o sebevraždu se nepotvrdil – oznámení o údajném sebevražedném pokusu ženy v Luční ulici přijala stálá služba Policie ČR 29. dubna. Ve spolupráci požádala Policie ČR o kontrolu místa strážníky MP. Ti na místě, už také za přítomnosti lékař a ZZS zjistili, že došlo k domácí hádce, při níž se žena pořezala o rozbitou konvici na čaj a že v žádném případě nepomýšlela na sebevraždu. Lékař sdělil strážníkům, že je vše v pořádku a přítomnost hlídky na místě již nutná. Informace byla předána dozorčí službě OO PČR Vimperk.

 

Skončil v řece sám, nebo mu pomohli kumpáni? Prvního května v půl třetí ráno přijali strážníci telefonické oznámení, že od řeky u autoservisu je slyšet volání o pomoc. Okamžitě se na místo rozjeli a zjistili, že oznamovatel měl pravdu. U řeky se pohyboval mladý muž z Vimperku, mokrý a zjevně pod vlivem alkoholu. Po zjištění totožnosti, strážníkům řekl, že ho někdo do řeky hodil. Vzhledem k tomu, že se na místě nikdo jiný nenacházel, muž nebyl zraněný a ani nepožadoval ošetření, hlídka výjezd ukončila. Mladý muž, zřejmě po oslavách čarodějnic nebo májky, se pak odebral směrem k domovu. To ovšem nebyl konec nočního putování mladíka – asi o půl hodiny později se s ním strážníci viděli znovu, to když na služebnu MP volal jeho kamarád, že stojí u něj před domem, pravděpodobně ho někdo v parku přepadl a zbil. Hlídka dotyčného poučila o možnostech podání trestního oznámení. Podobně jako poprvé pak mladík prohlásil, že jde domů a poradí se o celé záležitosti s bratrem.

 

Pomoc zraněné ženě zajistili strážníci o několik minut později – po hlášení že na ul. Nádražní leží zraněné žena, se ihned vydali na místo. Zraněná paní (r. 1944) měla tržnou ránu na hlavě, proto MP přivolala záchrannou službu a na místě se ženou do příjezdu lékaře setrvala. Následně byla žena převezena do prachatické nemocnice k dalšímu ošetření. Porušovat předpisy se nevyplácí – porušování městských vyhlášek je trestné. Přesvědčili se o tom dva muži, kteří před poliklinikou ve Vimperku popíjeli alkohol 4. května v odpoledních hodinách. Oba dva pány hlídka upozornila na přestupek a dále řešila pro porušení vyhlášky zakazující požívání alkoholu na veřejném prostranství. Jen o chvíli později opakovali strážníci řešení stejného přestupku v ul. Nad Stadionem. Provinilci dostali blokové pokuty.

Tisícovku zaplatil také výtečník, který po konzumaci alkoholu na dětském hřišti v ul. Mírové znečistil veřejné prostranství 7. května ve večerních hodinách.

Pokuty za porušování této vyhlášky obdrželi i konzumenti v neděli 10. května v pravé poledne, kdy je hlídky přistihla při pojení alkoholu v ul. Nad Stadionem.

 

Kromě uvedených případů řešili strážníci desítky přestupků v dopravě, prováděli pravidelné kontroly města a městských částí. S nadcházející letní turistickou sezónou se ve městě bude pohybovat mnohem více lidí, při venkovních akcích se očekává vysoká koncentrace na jednom místě. Strážníci městské policie vyzývají občany k opatrnosti a ohleduplnosti.

„Bohužel se každoročně, a to nejen v našem městě, setkáváme v tomto období s nárůstem jak drobné kriminality (kapesní krádeže, krádeže v obchodech a ve stáncích), tak i se závažnější trestnou činností. Děkujeme všem, kteří nezůstanou lhostejní a pomohou nám včasným oznámením předcházet trestné i přestupkové činnosti, nebo ji rychle a pokud možno s co nejméně nepříznivými následky, vyřešit. Ohleduplnost vyžaduje i letní provoz na silnicích, u dětských hřišť a na místech, kde se konají venkovní společenské akce. Samozřejmě jsme připraveni je monitorovat a kontrolovat, ale opravdu nemůžeme být všude najednou a proto nám i „obyčejné slušné chování“ velmi pomůže. Obyvatelé se rozhodně nemusejí obávat zavolat na služebnu, kde jim buďto poradí služba telefonicky, nebo vyšle hlídku. V zájmu nás všech je, aby naše město bylo pro obyvatele i návštěvníky co nejvíce bezpečné, “ doplňuje k činnosti MP ve Vimperku vrchní strážník Peter Macorlík.  

 

-red-