Krádež, podvod, vražda novorozence

Zejména poslední uvedené otřáslo hluboce nejen vyšetřujícími kriminalisty, ale i širokou veřejností. Více policejní informační servis Jihočeského kraje:

 

Krádež dvou jízdních kol / Kvilda – Hornovltavičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Dosud neznámý pachatel vnikl bez použití násilí z úterý na středu do skladu jednoho domu v obci Kvilda. Ze skladu následně odcizil dvě jízdní kola. Jednalo se o jízdní kolo značky DURATEC, model Sonic C12, stáří 7 let, barvy červeno-bílé s černým nápisem, rám vyhotoven z duralu, odpružená přední vidlice černé barvy značky Manitou – Scarab, přehazovačka a kotoučové brzdy značky Shimano a dále jízdní kolo značky GARY FISHER, stáří 5 let, barvy bílo-černo-červené s černým nápisem, rám vyroben z duralu, odpružená přední vidlice značky Fox, přehazovačka značky Shimano a kotoučové brzdy značky Avid. Pachatel krádeží kol způsobil škodu za více jak 65 000 korun. Hornovltavičtí policisté provedli ohledání místa činu a po pachateli nyní intenzivně pátrají. 

 

 

Úvěrový podvod / Prachatice – Prachatičtí kriminalisté sdělili podezření 25leté ženě z Prachaticka z přečinu úvěrového podvodu páchané pokračujícím jednáním. Podezřelá během srpna 2012 až února 2013 uzavřela několik úvěrových smluv na půjčku finanční hotovosti, při jejichž uzavírání úmyslně zatajila své finanční závazky. Následně půjčky řádně nesplácela, čímž poškozeným organizacím způsobila škodu za téměř 55 000 korun. Prachatičtí kriminalisté případ dál prověřují formou zkráceného přípravného řízení.

 

Proč spadl strop v kasinu a nikdo nebude potrestán?  Prachatice / Strážný  – Prachatičtí kriminalisté při vyšetřování zjistili, že z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti je podezřelý 48letý muž, který jako společník jedné stavební firmy projednával realizaci zavěšení stropní sádrokartonové podhledové konstrukce v kasínu v obci Strážný, a to v letech 1999 – 2000. Při této realizaci došlo k pochybení při technologickém uchycení stropu, zejména nebylo provedeno dostatečné zahuštění závěsů nad kaskádovitou částí podhledu, čímž se výrazně zvýšilo jeho zatížení. Díky dlouhodobému značnému přetížení některých kotevních závěsů, došlo následně 4. února 2015 ke zřícení kaskádovité části podhledu o celkové ploše nejméně 150 m2, čímž vznikla poškozené organizaci škoda za téměř 700 000 korun. Vzhledem k tomu, že trestní stíhání je v této věci podle trestního řádu již nepřípustné z důvodu promlčení, museli případ prachatičtí kriminalisté odložit.

 

Desky našel nepoctivý nálezce / Vimperk –  Vimperští policisté sdělili podezření 20letému muži z Prachaticka a 20leté ženě z Pelhřimovska z přečinů zatajení věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Oba jsou podezřelí z toho, že si ve druhé polovině února 2015 přisvojili ve Vimperku na autobusové zastávce, nalezené černé kožené desky na doklady se zipem s obsahem. V deskách, které si poškozený zapomněl na střeše vozidla a pak je při jízdě ztratil, byl uložen mobilní telefon značky Samsung Galaxy S4, osobní a cestovní doklady, včetně platební karty. Muž se ženou jsou podezřelí také z toho, že s bezkontaktní platební kartou provedli několik plateb. Poškozenému tím vznikla škoda za více jak 8 000 korun. Další prověřování provádí vimperští policisté ve zkráceném přípravném řízení, proto se oba budou muset ze svého jednání do dvou týdnů zodpovídat před soudem.

 

 

Vražda novorozence / Jihočeský kraj / Strakonicko –  Jihočeští kriminalisté od sobotního dopoledne intenzivně vyšetřují závažný případ, který začal nálezem ostatků novorozence. V sobotu 23. května 2015 přijali policisté oznámení od občana, který nalezl ve sklepě jednoho z domů na Strakonicku ostatky novorozence. V souvislosti s objasňováním tohoto případu policisté v sobotu zadrželi čtyřiatřicetiletou ženu ze Strakonicka. Krajští kriminalisté následně po zajištění důkazů a provedeném šetření, hned v neděli (24. května) ženu obvinili ze závažného zločinu vraždy. Obviněná měla své těhotenství tajit. Po porodu pravděpodobně miminko ihned usmrtila. Vyšetřovatelka dala podnět k návrhu na vzetí ženy do vazby.

Přesný motiv činu i jeho průběh a okolnosti úmrtí dítěte jsou nadále v šetření krajskýcha strakonických kriminalistů. Ženě v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody ve výši patnácti až dvaceti let nebo i výjimečný trest.

-red, p cr-