Plavu si, ani nevím jak …

Ale my v Sušici už to víme! V novém bazénu, čisté vodě a nejlépe s partou kamarádů. Znak, prsa, kraul, motýlek…. všechny plavecké styly můžete letos vyzkoušet na novém koupališti, které bylo otevřeno právě včera. A protože poslední květnové neděli ‘na paty šlapal’ svátek všech dětí, bylo slavnostní otevření spojeno s pestrým programem právě pro nejmladší generaci.

 

O rekonstrukci venkovního koupaliště (to staré už vážně dělalo léta ostudu) se dlouho mluvilo, plánovalo, připravovalo. Koupaliště, které otevíral v roce 1967 prezident Antonín Novotný, si celkovou proměnu a modernizaci opravdu zasloužilo. Co a jak, proč, kolik za to, kdo to bude platit, kdo se bude starat… Reálný „krok“ k uskutečnění udělalo město Sušice podáním žádosti o dotaci v roce 2012, schválena byla v únoru 2013.

 

koupaliste nove 2015  6

 

Úplně první odvážnou plavkyní nového sušického koupaliště byla při slavnostním zahájení provozu

místostarostka Sušice Věra Marešová. Dětskou “jedničkou”, která vzápětí neodolala skluzavce,

byla čtyřletá  Anička Staňková.

 

koupaliste nove 2015  8 

koupaliste nove 2015  9

 

„Fyzická realizace začala podpisem Smlouvy o dílo s firmou PROTOM Strakonice s. r. o., která vyhrála výběrové řízení, 4. února 2014. Město na revitalizaci „Rekreačního Otavského parku“ požádalo o dotaci z ROP Jihozápad a uspělo. Evropské peníze podpořily projekt částkou 12,31 milionu (bez DPH). Náklady na stavební úpravy, nové technologie, venkovní vegetační úpravy ad. se pohybují kolem 15 milionů, další náklady jako travnatý koberec, atrakce a herní prvky, osvětlení si vyžádaly dalších zhruba 600 tisíc, více než milion korun byl zapotřebí k zajištění služeb koordinátora BOZP, projektanta – projektová dokumentace, autorský dozor, technický dozor investora. Dotaci z ROP město obdrželo v dubnu letošního roku po zaslání a schválení závěrečné monitorovací zprávy a žádosti o platbu a také fyzické kontrole ze strany ROP. Rekonstrukce skončila v prosinci 2014, kdy byl udělen kolaudační souhlas na areál koupaliště a koncem května skončila realizace a kolaudační souhlas na vybavení bufetu,“ upřesňuje investiční technik města Lenka Jandová, která se o projekt starala až do jeho finálního „dotažení“.

banner prosperita
Převzala jeho řešení v době, kdy byla schválená žádost o dotaci, před podpisem Smlouvy o podmínkách poskytnutí dotace, současně se v té době dotvářela realizační projektová dokumentace. S výsledkem, který mohli stovky včerejších příchozích vidět a ocenili jej, je i ona spokojená, i když jak sama přiznává, leckdy nebylo úplně jednoduché sladit všechny požadavky, normy a možnosti dohromady.

 

 

koupaliste nove 2015  48

 

Jak velká byla celková investice ?

„Investice do areálu samotného se vyšplhala na 16,9 milionů korun. Kromě využití evropských peněz hradil zbývající náklady investor, tedy město Sušice. K tomu musíme ještě připočítat úpravu a vybavení zázemí bufetu, dovybavení kolostavy, skříňkami na in-line brusle (budou doplněny v nejbližší době), nezbytné vybavení zázemí pro plavčíky a další „drobnosti“ za zhruba 600 tisíc korun,“ doplňuje Lenka Jandová.

 

Co tu najdete?

Návštěvníkům (celková kapacita je 400 osob v areálu) jsou k dispozici dva bazény (bazén s oddělenou plaveckou a relaxační částí a dětské brouzdaliště), skluzavka, vodní hřiby, hřiště pro míčové sporty s půjčovnou sportovních potřeb, dětské hřiště, šatny a sociální zařízení, osm převlékacích kabin), občerstvení s pergolou, plochy pro opalování, technické zázemí zahrnuje strojovnu bazénové technologie a chlorovnu (pravidelná kontrola kvality vody).

koupaliste nove 2015  1  koupaliste nove 2015  3

koupaliste nove 2015  19

koupaliste nove 2015  38

 

Provoz koupaliště

Správcem letního koupaliště je organizace Sportoviště města Sušice. Koupaliště je otevřené od června do září od 15 do 19 hodin ve všední dny, o víkendech od 10 do 19 hodin, v době letních prázdnin pak denně od 10 do 19 hodin. Za celodenní pobyt zaplatí dospělý návštěvník 50 Kč, zlevněné celodenní vstupné (senioři nad 60 let , studenti do 26 let , žáci do 15 let) je 30 Kč. Za vypůjčení hřiště na plážový volejbal zaplatíte 100 Kč / hodinu (v rámci poplatku za hřiště je zdarma zapůjčení volejbalového míče a sítě), ostatní sportovní vybavení (volejbal, badminton, líný tenis, petangue, frisbee) si můžete půjčit za 20 Kč. Provozovatel je připraven umožnit organizování i dalších aktivit v areálu (cvičení apod.) podle zájmu a poptávky.

 

Snad bude letos dostatek slunečných a teplých dnů na to, aby byl sušický bazén zaplněný po celou sezónu. Přejeme všem obyvatelům i návštěvníkům města, aby ve zdejším areálu, který doplňuje nabídku moderních volnočasových a sportovních aktivit ve městě, našli vhodné místo pro relax i sport.

 

-text a foto: as-

 

{gallery}susice/2015/06_cerven/koupalist_otviracka_web/{/gallery}