Expřítele odháněla pepřákem

mpilustrPosledních čtrnáct dní v květnu  bylo pro strážníky městské policie Vimperk  poměrně perných.  Mimo rámec běžné činnosti (která s letní turistickou sezónou  nabrala na obrátkách) řešili i případy, s nimiž se tak často nesetkávají.  Bohužel jsou ale, ze statistického hlediska, čím dál tím častější a nemůžeme si nalhávat, že nedotváří obrázek naší společnosti.

 

Několik případů z posledních týdnů:

Opatrnost vzbudila zvědavost strážníků – 18. května bylo v rámci pravidelné kontrolní činnosti v ranních hodinách, krátce po třetí, nalezeno vozidlo v prostorách areálu U Sloupu. To samo o sobě nemuselo nic znamenat, ve voze byl ale muž. Spícího muže strážníci vzbudili a dostalo se jim vysvětlení, že zde pouze zastavil, aby si před cestou do práce (do Německa) ještě trochu pospal.

 

Zřejmě chtěl vystřízlivět v kašně – ale naštěstí se mu to nepovedlo. 18. května v odpoledních hodinách přijali strážníci MP hlášení o tom, že se u kašny naproti kavárně Ve skále povaluje podnapilý muž. Na místě zjistili, že si na chodníku skutečně ustlal’ muž značně posilněný alkoholem. Po zjištění totožnosti mu udělili blokovou pokutu a nasměrovali ho z ulice pryč.

Jenže to netušili, že jeho putování tím zdaleka neskončilo. Zhruba o hodinu později ho „sbírali“ znovu, tentokrát z ulice K Rokli.

 

Dopravní nehoda u Skalky – ještě všichni máme v paměti tragickou dopravní nehodu která se na tomto místě odehrála, takže oznámení o tom, že je zde další kolize aut, strážníky vimperské MP na místo dovedlo hodně rychle. Naštěstí se v tomto případě jednalo pouze o „ťukanec“ a nikdo nebyl zraněn ani ohrožen na životě. Hlídka MP na místo zavolala kolegy ze státní policie a na místě usměrňovala dopravu, protože nabouraná auta blokovala komunikaci téměř dvě hodiny.

 

Nález municekolegy ze státní policie byli strážníci 20. května požádáni o spolupráci při zajišťování prostoru nálezu munice. Jednalo se o sklepní prostory v ul. Luční, nalezenou munice byl ruční granát. Do příjezdu pyrotechnické jednotky, která granát odvezla, byli strážníci i policisté na místě a zajišťovali bezpečnost obyvatel dozorem nad pohybem kolem místa nálezu.

 

Další bezdomovec ve městě? V areálu staré čistírny odpadních vod (U Sloupů) se pohyboval neznámý muž. Telefonicky pověřila hlídku prověřením situace starostka města. Hlídka na místě zjistila, že oznámení se zakládá na pravdě a v jedné ze zde chátrajících chat spí muž. Po probuzení hlídce řekl, že nemá kam jít. Po dohodě se starostkou strážníci muže na místě nechali s tím, že ráno dojdou zkontrolovat, zda prostory opustil. Jedna noc na tomto místě mu prošla, druhý den se ale měl dostavit na Odbor sociální péče na úřadě.

 

Agresivní opilec skončil na záchytce – krátce před jednou hodinou ráno v sobotu 23. května vyjeli strážníci na žádost státní policie, na pomoc svým kolegům, do ul. Nádražní. Policisté i strážníci měli plné ruce práce s agresivním opilým mužem, kterého nakonec hlídka, poté co jej prohlédl lékař, eskortovala do protialkoholní záchytné stanice v Českých Budějovicích.

 

Bývalého přítele odháněla pepřákem – rušný večer zažili obyvatelé domu v ulici SNP, kde si vyřizovali účty bývalí partneři. Bývalý přítel se chtěl dostat za ženou do bytu, ta ho však nevpustila a když s pokusy o vniknutí do bytu nepřestal, nastříkala mu do obličeje pepřový sprej. Hlídka skutečně muže ještě v mezipatře domu našla. Přivolala mu sanitku, která jej odvezla do českobudějovické nemocnice k ošetření. Žena uvedla, že takto se chval opakovaně a že následující den podá oznámení na Policii ČR.

 

– red, pm-