Hrabice mají osadní výbor

Hrabice, Křesánov, Cejsice a Modlenice mají svůj osadní výbor.

 

V sobotu 13. června se konaly volby do osadního výboru Hrabice pro vimperské osady Hrabice, Křesánov, Cejsice a Modlenice, které svou polohou spadají pod město Vimperk.

„Voleb se mohli zúčastnit ti, kteří jsou zde hlášení k trvalému pobytu, nebo ti, kteří vlastní nemovitosti v katastrálním území Hrabice a Křesánov,“ vysvětluje Jaroslava Martanová, starostka Vimperka. Celkový počet oprávněných voličů byl 201, k volbám přišlo 59 osob, z 59 volebních lístků bylo 7 neplatných, volební účast byla 29,35 %. Nejvíce hlasů získala Eva Šebestová. Osadní výbor si sami občané navrhli jako pětičlenný a Zastupitelstvo města na svém zasedání 29. 6. 2015 bude volit členy tohoto výboru a také jeho předsedu. Návrh na něj předloží členové osadního výboru.

Do osadního výboru byli nominováni Pavel Mrázek, Radoslav Myslík (Hrabice), Radek Jakubů, Zdeňka Krýchová (Křesánov), Eva Šebestová (Cejsice). Možnost zřídit osadní výbory v jednotlivých částech obce nebo města umožňuje zákon o obcích. Členové osadního výboru poté slouží jako styčný důstojník při jednání s radou či zastupitelstvem města, v tomto případě Vimperka. „Je to oboustranně výhodné. Jak pro Vimperk, tak pro Hrabice, Cejsice, Modlenice, Křesánov. Zastupitelé či radní města Vimperk vědí, na koho se mohou obrátit.

Členové osadního výboru mají možnost mluvit za své osady,“ uvádí Jaroslava Martanová. Podle zákona o obcích je Osadní výbor Hrabice oprávněný předkládat Zastupitelstvu či Radě města Vimperk a výborům návrhy týkající se rozvoje části obce a rozpočtu obce. „Mohou se vyjadřovat k připomínkám a podnětům předkládaným občany obce, kteří jsou hlášeni k trvalému pobytu v části města Vimperk. Požádá-li předseda Osadního výboru na zasedání Zastupitelstva obce o slovo, musí mu být uděleno,“ uzavírá Jiří Cais, místostarosta Vimperka.  

 

(tz,vpk)