Kuriózní výmluvy opilců, choutky zlodějů…

První polovina června byla pro strážníky Vimperské městské policie poměrně rušným obdobím. Kromě běžné hlídkové a pořádkové služby, asistovali nebo řešili desítky případů. Některé z nich úsměvné, většinou šlo ale o závažnější prohřešky. S nástupem letní sezóny, konáním trhů, jarmarků, poutí a venkovních společenských a kulturních akcí strážníci apelují na občany, aby neztráceli pozornost.

„Buďte opatrní na své zdraví i svůj majetek, a nebuďte lhostejní k tomu, když někdo páchá zlo na jiném, nebo ničí veřejný majetek, nebo poškozuje veřejná místa. Naše město chceme udržet v pořádku a bezpečí a pokud nám pomůžete, bude pro nás všechny, i pro návštěvníky kteří k nám zavítají, daleko vlídnější. Je třeba si uvědomit, že ani policisté, ani strážníci nejsou všemocní a všudypřítomní – pokud dostaneme oznámení o spáchaném přestupku nebo trestném činu až o dva dny později, řešíme je mnohem déle a obtížněji, než když máme možnost zasáhnout hned. I anonymní oznámení včas může třeba zachránit život, nebo významné hodnoty. Děkujeme všem, kteří nám v minulosti takto pomohli, díky tomu víme, že našim spoluobčanům není lhostejné, co se kolem nich děje ,“ opakuje už poněkolikáté velitel vimperských strážníků Peter Macorlík.

 

Policejní informační servis

Jen si tak poležet – tak to patrně zamýšlel muž, který se „natáhl“ v městském parku v Den dětí, 1. června. V půl druhé odpoledne ale strážníci obdrželi telefonát, který na ležícího muže upozorňoval s tím, že kolem něj chodí školní děti. Oznamovatel naznačil i obavy o mužův život a zdraví. Strážníci se vydali na místo, muže probrali a protože nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání, muž nebyl zraněn ani nechtěl lékařské ošetření, nechali ho jít svou cestou.

 

Poprali se na veřejnosti, jeden skončil v nemocnici – strážníci i policisté se sešli u jednoho případu 1. června po čtvrt na deset večer. Oznamovatel události uvedl, že v prostoru ul. Nádražní dochází k napadání osob, ale neví se kdo a kolik… Obě hlídky na místě zajistily aktéry rvačky – dva muže, jednoho z nich (poškozeného) odvezla k ošetření ZZS. Policie dál případ šetří.

 

Kde má týrání hranici? Na služebnu MP přišla osobně mladá žena s tím, přišla osobně mladá žena  s tím, že ji její opilý přítel obtěžuje a zřejmě došlo i k menšímu fyzickému napadení. Kupodivu ale nechtěla nic oficiálně oznamovat, jen chtěla, aby toho dnes už nechal. Lékařské vyšetření a zdokumentování případu žena odmítla, hlídka tedy dotyčnou poučila o možnosti a postupech řešení jejího případu.

 

Jsou lepší než školáci s výmluvami – to, co si někdy strážníci a policisté při své práci vyslechnou, je k neuvěření. Občas k smíchu, občas z toho až v zádech mrazí. K tomu prvnímu by se dalo přirovnat vysvětlení muže, který se 3. června ve večerních hodinách povaloval u polikliniky u laviček. Operátor kamerového systému na místo vyslal hlídku – ta zjistila, že se jedná o dvojici (muž a žena) ne zrovna střízlivých občanů. Na dotaz strážníků, muž odpověděl, že si tu „jen srovnal záda“ a poté na doporučení hlídky z místa oba odešli.

 

Další rvačka u Calypsa – možná vyřizování účtů, možná jen ‘alkoholová odvaha’, byla příčinou rvačky u baru Cylypso, krátce po půl čtvrté ráno v sobotu 6. června. Strážníky o pomoc při zásahu požádala hlídka státní policie. Na místě se tak sešli strážníci, policisté a také záchranáři, kteří ošetřovali poraněného muže. Případ bude mít dohru – po prošetření padne verdikt ze strany policistů.

 

S případy domácího násilí se strážníci bohužel setkávají poměrně často. Podobně jako 8, června v ranních hodinách, kdy společně s kolegy ze státní policie vykázali násilníka z bytu v ulici Čelakovského. Téměř totožný scénář měl případ o několik minut později v jednom z obydlí U Sloupů, kdy ženu napadal její přítel. I on byl ze společného obydlí vykázán a žena poučena o možnostech a způsobech řešení.

 

Romadur zapít rumem? Inu, říká se „proti gustu…“ Ale všechno má své meze. I jednání zákazníka, který si v Jednotě chtěl nakoupit „za pět prstů“. Prodavačka neváhala, zavolala strážníky a ti k účtu za zboží (dva půllitrové rumy a jeden romadur) přidali ještě blokovou pokutu. Obojí pak asi „zákazníkovi“ pěkně zhořklo…

 

Kontejnery pro všechny? Poměrně často se strážníci setkávají s tím, že do kontejnerů (zejména u obchodních domů) vozí odpadky občané z města a přilehlých oblastí (chataři…) – a ne zrovna v malém množství. Vzhledem k narůstajícímu počtu případů se strážníci na tuto problematiku zaměřili a různá místa ve městě intenzivně sledují. V několika případech zjistili majitele vozu, který zajel až ke kontejnerům a „vykládal“ odpadky – tyto případy budou mít dohru na příslušných úředních místech.

 

Venkovní zábava může být pro někoho „za trest“ – v několika případech byli strážníci voláni k rušení nočního klidu, způsobené venkovními zábavami, hudebními produkcemi ze zábavných akcí. V letní sezóně, kdy je předpoklad, že se tyto aktivity venku konají a nejsou zrovna „šeptem“, je do jisté míry třeba také oboustranné vstřícnosti – ze strany majitelů provozoven a pořadatelů akcí dodržovat veřejnou vyhlášku a být ohleduplný ke spoluobčanům, ze strany těch, kteří si na venkovní hluk stěžují, určitá tolerance. Samozřejmě, že pro každého je „únosná míra“ trochu jiná a tak když není jiné řešení a domluv nepomáhají, musí na řadu přijít zásah autority v podobě městské nebo státní policie.

 

-mpv- ilustrační foto zdravotnickydenik.cz