5.000 lidí demonstrovalo proti uzavření nemocnice

 

Krankenhaus-Waldkirchen-Kreistagssitzung-83-600x400Nemocnice ve Waldkirchenu má být zavřena

 

   Po 60 letech hrozí konec. Online petice, masivní demonstrace 5.000 lidí minulou neděli (video zde), speciálně založené facebookové stránky – město Waldkirchen bojuje zuby nehty proti možnému uzavření městské nemocnice. Strukturální zpráva Komunálního auditorského úřadu BKPv sdělila, že lékařská péče v okrese Freyung-Grafenau by měla být v okrese  Grafenau-Freyung více koncentrována, což samozřejmě  ve Waldkirchenu a okolí nenašlo pozitivní odezvu. V tiskové zprávě Okresního úřadu Freyung-Grafenau  je veřejně sdělěn důvod , proč by v největším městě  okresu nemocnice neměla v budoucnu být. Z ekonomického hlediska.

Hogn.de požádal ve vztahu k nemocnici Waldkirchen mluvčí Landsratamtu Freyung-Grafenau Juditu Wunder k odpovědi  :

 


 

 

 

kkProč bylo rozhodnutí koncentrace péče přijato?

 

Jedná se o ekonomický problém. Je snaha o zachování vysoké kvalita lékařské péče. Současně je snaha o zachování pracovních míst pro zaměstnané. Stále máme řešení problému ve svých rukou.  Kromě toho: Waldkirchen potřebuje  urgentní rekonstrukční práce v areálu nemocnice. Hygienické předpisy jsou stále více přísnější a tyto vysoké požadavky musí být splněny. To stojí bohužel hodně peněz. Při současné struktuře je velmi obtížné naplnit jednotlivé pozice s vysoce kvalifikovaným lékařským a ošetřovatelským personálem.

  

Proč by se mělo zabránit privatizaci nemocnic?

 

Vynaložíme veškeré úsilí, aby nemocnice zůstala v “nesoukromém” vlastnictví. Privatizace by vedla k úspornýn opatřením, ztrátám pracovních míst a těžké restrukturalizaci. Že zkušenosti v jiných krajích víme, že máme odpovědnost vůči našim občanům, zaměstnancům a pacientúm. Chceme využít všechny možnosti a vnímat v současnou situaci se vši odpovědností.

 


KranJaké jsou náklady nemocnice Waldkirchen, kteří mohou být ušetřeny koncentrací?

 

Kompletní náklady na nemocnici Waldkirchen jsou  3.555.000 eur ( cca 100 mil. Kč) ročně

 

O kolik pacientů by mohla klinika přijít? Jaký očekáváte rozsah ?

 

Předpokládáme, že většina pacientů /až 70% / je ze sousedního okresu Pasov.  

To odpovídá maximálně 30 procentům pacientů z Waldkirchenu. Tato skutečnost je zahrnuta ve výpočtech z předchozího rozhodnutí.

 

Jaký bude pravděpobně plánovaný dopad restruktulizace ?

 

Počáteční výpočty ukazují, že by mohlo dojít k úspoře kolem 800.000 eur  za rok.

Toto může být dosaženo s přihlédnutím k očekávaným ztrátám pacientů ve vztahu k možným úsporám nákladů.

 

 

 

Co zaměstnanci nemocnice ?

 

V příštích pěti letech, vzhledem k věkové struktuře v našich klinikách, odejde do důchodu kolem 55 zaměstnanců a za dalších pět let má jít dalších 87  zaměstnanců. Vše jsou zaměstnanci na plný úvazek.

 

Jaké stavební úpravy musí být provedeny ve Freyungu ? Jaké  představují náklady?

 

V současné době je ve Freyungu volná kapacita. V střednědobém horizontu jsou stavební změny  nezbytné. Nicméně, finančně jsou  výrazně nižší než náklady, které by vznikly nezbytnou restrukturalizaci akutní péče ve Waldkirchenu.

 

 

 

STATISTIKA za rok 2014

4.331 stacionárně ošetřených pacientů

4.885 ambulantně ošetřených pacientů

 

 zdroj : hogn.de, mm