Muzeum věnované smrti

bude otevřeno tuto sobotu v Kašperských Horách. Šumava má také novou stezku spojující významné kostely.

 

 

V Kašperských Horách na Šumavě ožije v sobotu 27. června  v 18 hodin naprosto neobvyklý pilotní projekt. Církev, která je odjakživa spojována s duchovními a charitativními aktivitami se pustila do volnočasové iniciativy. V unikátním propojení turistiky a duchovna nabídne otevření nového muzea Brána nebes v prostorách hřbitovního kostela sv. Mikuláše. Realistická expozice představí smrt a umírání na Šumavě se všemi lokálními šumavskými zvyky a zároveň z křesťanského pohledu jako začátek nového života. Součástí expozice je i výstava starých fotografií kašperskohorských kostelů, poutí a církevních slavností.

kostel.sv.mikulae

 

 

 

Po slavnostním otevření muzea budou představeny nové okruhy cykloturistických a turistických naučných stezek po nejstarších a nejzajímavějších křesťanských památkách na střední Šumavě. Jedná se o úplně první trasy s tématikou křesťanských kořenů Šumavy. Okruhy zahrnují Dobrou Vodu u Hartmanic s vzácným skleněným interierem výtvarnice Vladěny Tesařové a expozicí o sv. Vintíři a šumavských Židech v místním Muzeu Šumavy, Hartmanice se zajímavým kostelem z 15. století, Mouřenec, kostelík z 1š. století s románskými prvky a především proslaveným freskami vysoké umělecké úrovně. Barokní kostelík s unikátními vyřezávánými rozvilinovými oltáři v Rejštejně a Kašperské Hory se svým novým muzeem v jedinečné raně gotické trojlodní bazilice sv. Mikuláše, gotickým kostelem sv. Markéty na náměstí i poutním kostelíkem Panny Marie Sněžné s kaplí Grantl, kde býval léčivý pramen.

krestanska sumava

 

Večer bude zakončen slavnostním koncertem příležitostného hudebního tělesa pod taktovkou Víta Aschenbrennera, které představí paschální hudbu klášterů z české a bavorské Šumavy a Pošumaví. Velice zajímavý a téměř neznámý repertoár, který potěší srdce každého milovníka barokní hudby.

 

 

 

Helena Pekárková (spoluautorka muzea i nové stezky)