Bučina dnes promluví slovy básníka

Jsou chvíle, které čas odmávne a jakoby se nestaly. Jsou okamžiky, které přetrvají… K takovým zcela jistě patří vzpomínka na šumavského básníka JOHANNA PETERA, rodáka z Bučiny (Rychtářův dům čp.2).

 

Johann Peter, se narodil 23. února 1858 na Bučině, jako rychtářův syn ze staré rodiny zdejších svobodných sedláků. Byl německý učitel, spisovatel, autor povídek ze života obyvatel Šumavy.

Jeho nejvýznamnějším dílem je vzpomínková kniha Der Richterbub z roku 1914, která měla pokračování pod názvem Der Richterstudent a Der Richterlehrer z roku 1918. Na sklonku svého života žil ve Vimperku, kde pro něho dal tiskař a nakladatel Steinbrener postavit vilu Abendfrieden.

 

“…

Zde byl můj svět, má duše, mé mládí, můj život!

Můj bratr prodal celé hospodářství hraběti Thun-Hohensteinovi a dnes, v tom starobylém domě, kde jsem se narodil, sídlí cizí lidé. Smutek a zoufalství mne vedlo k tomu, že jsem můj rodný dům později již nikdy neviděl…

V letech, kdy jsem ještě věřil na ideály, jsem si umínil rychtářův dům koupit. Moje životní touha se nesplnila…

„Vůl Honzík“ zůstal chudým až do dnešních dnů.”

(CELÝ TEXT NAJDETE ZDE)

 

Johann Peter  ovlivnil svou tvorbou generace šumaváků  na obou stranách ‘hranice’… nevnímal ji, vnímal jen krásu  rodiště, touhu po něm, jeho odkaz a uvědomoval si hodnotu, trvalou v místě a čase.

 

Ač dnes již po jeho rodném domě najdeme stopy sotva znatelné, přece jen vzpomínka na  Johanna Petera ožije. Ožije právě v sobotu 27. června, kdy   k základům “rychtářova romu” bude položena pamětní deska připomínající  další významnou osobnost Šumavy. Na realizaci tohoto odkazu se podíleli  organizátoři, kteří vás zvou ke slavnostnímu odhalení v 15 hodin: Freuendeskreis deutsch-tschechischer Verständigung, Heimatkreis Prachatitz, Dr. Gernot Peter, Květa Pěničková, JUDr. František Talián, MUDr. Marek Matoušek, Václav Vostradovský.

 

Česko- německý projekt symbolizující  pomíjivost hranic a  překračující tendenčnost je dalším konkrétním společným krokem k trvalému upevnění  přátelství “šumaváků”, kteří, byť by žili  kdekoliv na světě, mají jedno společné – Šumavu v krvi i v srdci.

 

anonce jp bucina

 

Slavnostní odhalení pamětní desky bude doprovázeno  programem:

 

 

2