‘Můstek’ otevíral i Pavel Ploc

(www.lazadov.cz, budejovice.idnes.cz, red) Unikátní rozhledna na Zadově dostala nový kabát a právě včera byla znovu zpřístupněna turistům.  Po dlouhých letech, kdy byla tato jedinečná památka v havarijním stavu a hrozilo ji rozebrání, se podařilo České unii sportu získat finanční prostředky na její rekonstrukci, která stála pět milionů korun. Za ně se podařilo postavit ještě lezeckou stěnu a dětské hřiště.

 

 mustek 1

Otevření nové vyhlídky se zúčastnili mj. hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola a  Pavel Ploc, bývalý špičkový skokan, který drží na zadovském můstku rekord, když dopadl na značku 95 metrů. „Už mě asi nikdo nepřekoná. Jako sportovce mě mrzí, že už se tady nebude skákat, ale jsem moc rád, že bude můstek sloužit dál,“ řekl Ploc.

 mustek 17

 

mustek 13

mustek 19

 

Vyhlídková věž je unikátní tím, že se jedná o stávající skokanský můstek z roku 1978, jehož věž byla v roce 1993 zpřístupněná turistům (vrcholová plošina můstku ve výšce 32m nad zemí/1109 m.n.m.) jako rozhledna a zároveň můstek pomalu přestal sloužit svému účelu. Naposledy se tu v roce 1996 konal závod o Pohár Šumavy. Na začátku nového tisíciletí však již byla jedinečná a oblíbená rozhledna pro návštěvníky zcela uzavřena.

Areál byl využíván pouze jako retranslační bod pro mobilní operátory a poskytovatele internetového připojení.

Po převzetí majetku po bývalé ČSTV jsme řešili jak s rozhlednou naložit. Byla ve velmi špatném stavu a dlouho se nám nedařilo získat na její opravu peníze.  Podařilo se nám získat dotaci bezmála 3,4 miliónů korun z ROP Jihozápad, který je spolufinancován ERDF, která nám v místě pomohla vybudovat další část infrastruktury pro turisty a současně opravit rozpadající se rozhlednu, která je evropským unikátem právě svým umístěním na skokanském můstku. Zbývající částku do rozpočtovaných nákladů ve výši bezmála 5 mil. Kč ČUS hradí z vlastních zdrojů. Jsem rád, že bude znovu naplno sloužit návštěvníkům, kteří se z věže budou moci pokochat okolní překrásnou krajinou i bez nebezpečných výstupů. Lidé totiž mnohdy nerespektovali zákaz vstupu na věž a zbytečně riskovali“ říká s potěšením předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

“Chceme zvyšovat atraktivitu Zadova a k tomu nám pomůže i právě zrealizovaný projekt, který zahrnuje jak rekonstrukci rozhledny – skokanského můstku, tak i pořízení dětského hřiště k dolní stanici.  V provozu bude v létě i lanová dráha Zadov-Kobyla směrem k rozhledně, k dispozici rychlé občerstvení a pro nejmenší návštěvníky dětské hřiště,” uvedl ředitel zadovského sportovního areálu Luděk Sáska.

Původní vzhled můstku a můstkové věže zůstal v podstatě zachován, technické části a prvky byly kompletně obnoveny. Vyhlídková plošina je dobře přístupná, má jen 158 schodů, takže ji zdolají i méně zdatní. Navíc bude i v létě v provozu lanovka, takže turisté nebudou muset stoupat od parkoviště v dolní části areálu po svých.Vstupné je 50 korun, pro děti od 5 do 15 let a seniory nad 65 let za 30 korun, nad 75 let pak zdarma, stejně tak pro děti do pěti let. Jízda lanovou dráhou směrem nahoru stojí 70 korun, zlevněná pak 40 korun. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.

 

Návštěníci se mohou kochat krásými výhledy:

 mustek 38

mustek 67

 

 

Foto Zdeněk FORMÁNEK

 {gallery}vimperk/2015/06_cerven/rozhledna_zadov/{/gallery}