Strážníci mají rušné léto

Strážníci mají rušné léto

 

Horké počasí a alkohol dohromady nejdou – o tom se přesvědčilo několik občanů, u nichž se objevila hlídka městských strážníků a řešila jejich stav, který vyžadoval asistenci minimálně v rozsahu vykázání z místa. V posledních dnech se strážníci MP Vimperk setkávají poměrně často s případy požívání alkoholu na veřejnosti (mimo hlášené venkovní zábavy a místa, kde se konají venkovní akce) a následky chování opilých osob. I malé množství alkoholu může ovlivnit chování člověka, zejména v horkém počasí, tak, že se přestává na veřejnosti kontrolovat a dostane se až před správní orgány. Mnozí z nich se pak velmi diví, co že to vlastně prováděli.

 

Není naším cílem „pronásledovat“ každého, kdo si dá s přáteli skleničku nebo ve veselé náladě jde z podniku nebo z akce, ale je v zájmu nás všech, abychom sledovali veřejná prostranství, dětská hřiště a koneckonců i místa, kde se shromažďuje více lidí tak, abychom zajistili pořádek a bezpečnost. Není výjimkou, že mnozí přecení své síly a nekontrolují své jednání. V době, kdy se v sezóně ve Vimperku pohybuje mnohonásobně více lidí je i tato naše práce mnohem náročnější, snažíme se vyřešit vše co nejrychleji, tam kde to jde domluvou, případně ve spolupráci s přáteli, rodinou, ale v mnoha případech se neobejdeme bez sankcí,“ říká velitel MP Vimperk Peter Macorlík a dodává: „Přejeme všem, aby u nás ve Vimperku a jeho okolí, prožili hezké prázdniny, dovolenou a pohodové léto, děláme vše pro bezpečnost obyvatel i návštěvníků. Potřebujeme ale i jejich pomoc, a to co se vlastního chování týká, i pro spolupráci v případech, kdy musíme zasáhnout my, nebo kolegové ze státní policie. Nezřídka se setkáváme s opilými lidmi, kteří ohrožují dopravu (usnou uprostřed silnice), ničí veřejný majetek, ruší noční klid, ohrožují zdraví své i lidí ve svém okolí.“

 

Z činnosti MP Vimperk v posledních dvou týdnech:

 

Nechtěla mu vydat platební kartu – k domácímu sporu byli přivoláni strážníci obyvatelem bytu v ulici Luční ve večerních hodinách – muž požádal strážníky telefonicky o pomoc při sporu o platební kartu. Přítelkyně mu ji zabavila a odmítala vydat. Pokud by byla její, asi by na tom nic až tak divného nebylo, ale majitelem byl právě zmíněný muž. Konec hádce udělala až hlídka strážníků, za jejíž přítomnosti žena muži platební kartu předala.

 

Granát ve Výškovickém lomu – ve spolupráci s kolegy ze státní policie asistovali strážníci MP Vimperk v případě nálezu munice v lomu ve Výškovicích. Tamní zaměstnanci našli při práci pravděpodobně nevybuchlý granát. Strážníci místo zajistili, zastavili další práce na místě a kontrolovali prostor až do příjezdu pyrotechnika, který si nalezený předmět bezpečně převzal ke zjištění a likvidaci. S nalezenou municí se v červnu strážníci setkali znovu o pár dní později. Tentokrát ji ale nálezce přivezl autem přímo před stanici obvodního oddělení – na základě toho požádali kolegové ze státní policie o spolupráci při uzavření ulice 1. Máje a zajištění bezpečnosti v nejbližším okolí, do doby převzetí munice odborníkem.

 

Hádali se o dítě – rodiče dvouleté Barunky si možná až příliš pozdě uvědomili, že nejvíc jejich hádkami trpí právě ona. Jejich spor se odehrával ve Vimperku v ul. K Rokli v ranních hodinách 20. června – matka dítěte trvalým bydlištěm v Havlíčkově Brodě a otec trvale hlášený ve Velkém Beranově se hádali o to, zda si otec může dcerku odvézt ke svým rodičům. Hádka o dceru začala údajně nespokojeností otce s chováním matky, která večer před tím opustila domácnost s dítětem ve večerních hodinách a vrátila se až nad ránem. Po jejím návratu nastala hádka trvající až do rána. Byli přivoláni i rodiče obou partnerů, aby do věci vnesli více jasno a pomohli při řešení. Matka dítěte byla ve špatném psychickém stavu, na místo hlídka přivolala i záchranáře. Žena byla po fyzické stránce v pořádku, odmítla ale provedení testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Celý spor byl za přítomnosti hlídky MP ukončen domluvou s tím, že otec si dceru odveze k rodičům a následující den oba dospělí navštíví odbor sociální péče a budou spolupracovat na vyřešení situace.

 

Zkoušela se prodávat – z nabízení sexuálních služeb na veřejnosti byla podezřelá žena v ul. 1. Máje. Kamerový systém zachytil její počínání v odpoledních hodinách 21. června a obsluha kamer na místo okamžitě vyslala hlídku. Žena své jednání popírala a obvinění z přestupku odmítala. Kamerový záznam ale svědčí o jiné skutečnosti a tak se sepsání a následnému řešení přestupku nevyhnula.

 

Kašna není bazén – ale pro někoho v tom rozdíl patrně není…. V městském parku hledají občas útočiště v teplém letním počasí mnozí – na tom není nic divného ani špatného, ale horší je to, když se rozhodnou, že místo do bazénu si „hupsnou“ do kašny. Zejména děti to čas od času vyzkouší a pak klopí oči a přemýšlejí „jak z toho ven“, když je za jejich chování kárají strážníci.

 

Pro pár korun z ostudy kabát – zboží za 40 korun ukradl 1. července v Penny marketu zloděj, kterého na místě zadržela ostraha. Přivolaní strážníci mu částku znásobili blokovou pokutou a z prodejny rozhodně neodcházel bez ostudy.

O den později v tomtéž obchodě zadrželi dalšího zloděje – tentokrát chtěl ukrást zboží za necelých 170 korun a i jemu se výsledná částka, kterou za své jednání bude muset nakonec zaplatit, líbit nebude.

Časté případy krádeží v místních obchodech zaměstnávají strážníky víc než dost – jen za poslední dva měsíce by se daly oznámené případy počítat na desítky. A těch neoznámených může být mnohem více.

 

Standardně probíhá sledování dopravní situace a měření rychlosti vozidel projíždějících obcí – jen v posledním červnovém týdnu bylo zjištěno 24 řidičů, kteří překročili rychlost předepsanou pro jízdu v obci. Také s ohledem na zvýšený „prázdninový“ pohyb apelují policisté a strážníky na řidiče – dodržování pravidel a obyčejná lidská ohleduplnost a slušnost je tou nejlepší prevencí před nehodami a jejich často fatálními následky! To samé ale platí i pro cyklisty a chodce – chovejte se tak, aby každá vaše cesta měla šťastný cíl.

 

 

-red-