Nemoc špinavých rukou, říkávaly babičky

Roste počet případů žloutenky v kraji, lékaři  radí  důslednou hygienu!

“Pořádně si umej ruce, nebo dostaneš žloutenku!” to jste určitě často slýchávali od prarodičů a rodičů a teď to sami opakujete svým dětem. V době prázdnin a dovolených spojených s cetováním, přibývá i rizikových faktorů, při nichž se  žloutence daří.  Podle českých hygieniků jsou rizikové některé oblasti do nichž Češi vycestují (tropické oblasti), pobyty cizinců u nás, ale i například některé z tiristických ubytoven s  nižší úrovní hygieny.  Riziku se vystavují i  “batůžkáři” , kteří často ani  příiš velkou hygienu dodržet nemohou, nadto ale nemyslí například na  preventivní ochranu v podobě očkování.

 

Za poslední čtyři roky stoupl významně počet výskytu žloutenky v Plzeňském kraji –  ze tří případů v roce 2011 na 69 v roce 2014, vliv  na výskyt má i životní standard  spojený s úrovní hygieny.

 

zloutenka

Infekční žloutenka je vyvolána virem hepatitidy A, který je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí. Dokáže přežívat týdny při pokojové teplotě a dokonce i několik let ve zmraženém stavu. Zničit ho můžeme varem, který musí trvat minimálně pět minut, anebo působením dezinfekčních prostředků. 

 

Virus žloutenky se může přenést bezpočtem cest, prostřednictvím potravy a nápojů, držadel v tramvaji nebo v autobuse, madel nákupních vozíků, tlačítek v bankomatech či ve výtazích, přes tankovací pistoli u benzínového čerpadla a tak dál. Vnímavější jsou k nákaze děti a mladí lidé, u těch starších zase může být horší její průběh.

 

Nejčastějším nosičem viru jsou ale ruce. Je vhodné mít při sobě  trvale například malé balení desinfekčního gelu (bez oplachování), který znamená alespoň pohotovostní desinfekci. Tu bychom podle  hygieniků měli použít například před konzumací pouličního občerstvení “do ruky”.

 

U dětí, které jezdí na tábory, ale i u předškolních  dětí, kdy lze ohrožení žloutenkou předpokládat, je vhodné uvažovat o očkování. Onemocnění žloutenkou se dá, až ba výjimečné případy, léčit k úplnému uzdravení, ale nemoc vyžaduje hospitalizaci a dlouhou rekonvalescenci.

Inkubační doba nemoci, to je čas od nákazy do příznaků, je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní. Prvotní příznaky připomínají chřipku:

  • zvýšená teplota, bolesti hlavy, bolesti svalů, únava, rýma, kašel, žaludeční a střevní potíže.

V některých případech dochází k bolestem a otokům kloubů a vyrážce. Po této fázi nastupuje vlastní projev onemocnění – žloutenka. Někdy se chřipkové, žaludeční a střevní příznaky nemusí objevit. Dalšími viditelnými faktory je zažloutnutí kůže a očního bělma.

(red, pm, www.zdrave.cz)