Historický moment v česko-německých vztazích

 

belobradek     Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se v sobotu 18.7.2015 během své návštěvy Bavorska setkal se zástupci sudetských Němců. Jako vůbec první člen české vlády navštívil také Sudetoněmecký dům v Mnichově, kde sídlí instituce Němců vysídlených z českých zemí. K uctění památky obětí poválečného odsunu Němců z Československa tu Bělobrádek položil věnec. 

 

     Bělobrádek Sudetoněmecký dům, v němž sídlí například Sudetoněmecké krajanské sdružení (SdL), archiv, nadace, noviny či výzkumný institut Collegium Carolinum, navštívil v rámci své dvoudenní cesty po Bavorsku, jejímž hlavním cílem je prohloubení vědecké a výzkumné spolupráce Česka a největší německé spolkové země. Doprovázeli ho přitom bavorský zemský ministr pro vzdělání a kulturu, vědu a umění Ludwig Spaenle a předseda SdL Bernd Posselt. V kulturní instituci v současnosti probíhá také česko-německá výstava o Janu Husovi u příležitosti 600. výročí jeho upálení.

 

   

          Zástupce sudetských Němců Posselt použil během dne několikrát výrazu “historický”. Položení věnců na památku německých obětí odsunu je podle něj “největším krokem (ve sblížení) za posledních dvacet let”. Ještě před několika týdny něco takového prý nepovažoval vůbec za možné.

 

 

zdroj : novinky.cz

foto : Kdu-csl