Květnatá louka vprostřed Vimperka

Luční kvítí  rozkvete do plné krásy teprve v příštím roce, už teď je ale tohle místo zajímavé

 

 „Květnatou loukou jsme se nechali inspirovat při návštěvě Strakonic. Zaujala nás krásně rozkvetlá louka, kterou založili naši kolegové ze Strakonic na břehu Otavy. Zároveň se nám líbila i myšlenka ukázat lidem nejenom pestrost květů, ale i jejich hmyzí návštěvníky,“ řekl Josef Kotal, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Vimperk.

 

Vimperská louka, kterou najdete u Volyňky, na trase od autobusového nádraží směrem k parku, byla zaseta 14. května a je ukázkovou formou soužití velkého množství druhů kvetoucích a trávovitých rostlilouka2n, hmyzu, drobných živočichů a půdních organismů.

 

„Skladba lučních květů vychází z bohatosti a variability tvarů květů a jejich barev. Převažují v ní letničky s jemnými květy,“ vysvětluje Ivana Tumová, z Odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vimperku, která za projekt zodpovídá. Díky své lehkosti a pestrosti barev působí louka velice živě a hravě.

 

„Směs je sestavena z 15 druhů letniček s rozdílnou dobou a délkou kvetení, čímž je zaručena její proměnlivost a vysoká atraktivita v průběhu celé vegetační sezóny,“ doplňuje Ivana Tumová.

 

Mezi kvetoucími  rostlinami najdete: Centaurea cyanos (chrpa modrá), Linum grandiflorum (len velkokvětý), Escholtzia californica (sluncovka kalifornská), Cosmos bipinatus (krásenka zpeřená), Clarkia unguiculata (lokanka obecná), Calendula officinalis (měsíček lékařský), Leucanthemum vulgare (kopretina bílá) a další.

 

„Do největší krásy by měla louka rozkvést až v dalším roce po vysetí. Věříme, že si všichni užijeme krás květnaté louky a nenecháme si ji poničit vandaly,“ uvádí Josef Kotál.  

-tz pp-