koupani

Kvalita přírodní vody? Hnačov je nejhorší

Zatímco v regionu koupání v Kolinci a Velharticích vyhovuje, rybníky Valcha a Hnačov v testu kvality vody zcela propadly. V Hnačovské vodě  byl hygieniky potvrzen vysoký výskyt potenciálně toxických sinic.

Které lokality jsou ji zkontrolované a vyhodnocené, to se můžete podívat tady:

www.koupacivody.cz

kupacivody

 

Hygienici kontrolují  celkem 119 koupališť, ať už  s provozovatelem, nebo volné koupání.

Zákaz koupání je v rybníku Hnačov v Plzeňském kraji. Zdravotní rizika z koupání hrozí ve vodní nádrži Orlík u tábořiště Vojníkov a ve Staňkovském rybníce v jižních Čechách, dále na Orlíku v Trhovkách a Podskalí ve středních Čechách, v Karlovarském kraji v jezeře Michal a ve Velkém rybníce a v Libereckém kraji na koupalištích Chrastava, Zákupy a Hejnice.

Voda je posuzována z pohledu mikrobiologického, fyzikálně-chemického a z hlediska výskytu sinic. Na lokalitách, kde byl zaznamenán výskyt sinic, což je naprostá většina koupacích ploch v ČR, se kontrola provádí jednou za 14 dní, v ostatních případech jednou za měsíc.


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/hygienici-budou-letos-kontrolovat-kvalitu-vody-ve-119-lokalitach-20150711.html

Označení smajlíkem

v mapě  s přehledem prozkoumaných vod  najdete označení již zkontrolovaných míst – symbolem modrého smajlíka je označena voda vhodná ke koupání. Pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci je nízká, voda má vyhovující smyslově postižitelné vlastnosti.

Symbolem zeleného smajlíka je označena voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. Je nezávadná a pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci je nízká.

Žlutý smajlík označuje vodu, u níž je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U citlivějších lidí by mohla způsobit zdravotní obtíže, doporučuje se po koupání osprchovat.

Varující červená značka je přirazena k vodě, která není  vhodná ke koupání. Neodpovídá hygienickým požadavkům, představuje zdravotní riziko. Koupání nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám, alergikům a lidem s oslabenou imunitou.

Symbolem černého emotikonu je označena voda nebezpečná ke koupání. Neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. Vyhlašuje se zákaz koupání
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/hygienici-budou-letos-kontrolovat-kvalitu-vody-ve-119-lokalitach-20150711.html
. (denik.cz)

 

Samozřejmě jsou ke koupání využívány i další, zejména přírodní, plochy, které hygienici ani zkontrolovat nemohou – lidé se v nich tedy koupou na vlasní nebezpečí. Zejména toto dlouhotrvající horké počasí bez srážek a ochlazení zhoršuje kvalitu vody v přírodních  koupalištích.


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/hygienici-budou-letos-kontrolovat-kvalitu-vody-ve-119-lokalitach-20150711.html
-red-