Annín slaví pouť po desítkách let

V šumavském Anníně obnovili dávno zaniklou pouť

Taneční zábavou u kapličky začala v pátek pouť v šumavském Anníně. Pouť se tu koná poprvé po několika desítkách let. Ještě i o posledním víkendovém dnu nabízí duchovní, kulturní i zábavný program.

 

sklářská kaplička - dějiště poutní pobožnosti
Je mi 33 a pamatuji si z dětství, že tehdy na návsi stával kolotoč. Pouťové oslavy znám ale jen z vyprávění rodičů a prarodičů. Bylo mi líto, že se u nás jako jinde nedrží tyto tradice, že nemáme ve vsi důvod a příležitost se aspoň jednou za rok potkat, a s trochou nadsázky, že nepečeme koláče. Rozhodl jsem se to změnit,“ říká hlavní organizátor obnovené pouti a annínský rodák Lukáš Milota, který v závěru minulého roku inicioval rozsvícení obecního vánočního stromu a svolal spoluobčany ke společnému zpívání koled s Českým rozhlasem.

 

Annín slaví o víkendu nejen anenskou pouť, ale i své jmeniny. „Jméno dostala naše osada v první polovině 19. století. Tehdejší majitel sklárny na břehu Otavy Emanuel Müller pojmenoval svůj výrobní areál po své manželce Anně Tauschkové. Osada od té doby nesla jméno Annathal, česky Anino údolí, později zjednodušeně Annín. 26. července je i v civilním kalendáři Anna, máme tedy další důvod k oslavám,“ vysvětluje Milota.

 

 

Obnovená Anenská pouť v Anníně začala v pátek, v prostoru u malé kapličky ve vsi, taneční zábavou s živou kapelou.

Dnes mohou lidé po mnoha letech nahlédnout do mimořádně zpřístupněné kaple sv. Anny nad sklárnou, která od roku 1886 sloužila jako soukromá hrobka majitelů annínské sklárny. V 10 hodin tu začíná česko-německá poutní pobožnost. Po jejím skončení, zhruba v půl jedenácté, je pro zájemce připravená komentovaná prohlídka Annína, brusírny a nového sklářského muzea.

 

Sraz účastníků je na parkovišti před starou annínskou sklárnou. Letošní pouť je generálkou na oslavy 220 let od založení sklárny a přilehlé osady, které Annín chystá příští rok v červenci.

 

V nedalekém kostele na Mouřenci nad Annínem pokračuje letní cyklus duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí. V neděli jsou tu tradiční letní komentované prohlídky kostela a kostnice. Začínají v 11 a ve 12 hodin. V neděli pak tento románsko-gotický chrám rozezní nejen spirituálové písně v podání plzeňské skupiny JenTet. Koncert začíná ve 14 hodin.

V rámci letošního Léta na Mouřenci chceme veřejnosti představit ty, kteří na Šumavě obnovili některé po válce a za minulého režimu zdevastované nebo zbořené kaple. Tentokrát budou hosty stavitelé kaplí v Paštích – nadšenec Čeněk Šebesta, spisovatelka a paštecká rodačka Marie Malá a Pavel Bečvář ze spolku Šumavské cesty,“ zve annínský rodák a organizátor Lukáš Milota.

-lm-

anninska pout - kompletni program

 

leto na mourenci 2015 - jentet a kaplicky paste