patnik2

‘Slatinský patník’ oslavuje kamenické řemeslo

patnik2

 

Kamenické řemeslo na Šumavě má stále svá pevná místa, i když těch tradičních kamenických dílen je oproti minulosti poskrovnu. Jednou z moderních připomínek je akce ve Slatině u Horažďovic, která už pět let  oslavuje právě kameníky a jejich nelehkou práci. V rámci “Slatinského patníku” vznikají  tzv. patníky přátelství a vyrobit je mohou dospělí i děti. 

 

patnik3

patnik4

 

Jestli ještě nemáte plán na sobotu, pak vás zveme, spolu s organizátory akce, právě sem, do Slatiny:

 

patnik2015

 

Projekt Kamenických slavností – Slatinský patník vznikl v roce 2010 jako moderní připomínka tradičního kamenického řemesla ve Slatině.

Tradiční kamenický výrobek – patník je novým ale silným regionálním symbolem pro připomínku pevného přátelství mezi spřátelenými obcemi. Patníky přátelství jsou vyráběny výlučně na Kamenických slavnostech “Slatinský patník” a pouze týmem, který je složen z občanů spřátelené obce. Tento symbol není možné koupit a jeho vlastnictví je a bude prestižní záležitostí. Za poslední ročníky Kamenických slavností se podařilo zhotovit patníky přátelství, které důstojně zdobí vybraná místa.

Patníky přátelství, s duší a poselstvím budoucím generacím, doplňují v našem regionu další kamenné, ale přírodní a tajemné útvary, jako je například Čertův náramek, Viklan a další. (patnik.obec-slatina.eu)

Program začíná v sobotu 1. srpna ve 13 hodin kamenickým rychlokurzem pro každého, jeho závěr má na starosti kapela Jenda Band, která v podvečer zakončí slavnost taneční zábavou. Hudební doprovod během dne zajistí Otavanka, nebudou chybět soutěže a zábava pro děti, silácké soutěže, tombola se zajímavými cenami, ale hlavně dobrá parta a zábava pro celou rodinu.

 

patnik1

 

13:00 Zahájení  Kamenických slavností – Slatinský patník 2015

 

13:00-18:00  Dechová hudba OTAVANKA

 

13:00-18:00  Výroba patníků přátelství obcí Horažďovice, Čečelovice, Slatina nad Zdobnicí a Kozolupy

 

13:00-18:00  Výroba patníků obce na téma Čertův náramek a židovská historie ve Slatině

 

13:00-17:30  Výroba dětských patníků – mezníků

 

14:00-17:00  Soutěže pro děti

 

15:00-18:00  Silácké soutěže (páka, přenášení težkého balvanu a další)

 

17:30-18:00  Vyhodnocení soutěže o nejhezčí dětský patník a patník obce

 

18:00-18:45  Tombola

 

18:00-00:00  Taneční zábava, zahraje Jenda Band

Kde všude jsou už patníky přátelství v našem okolí? Podívejte se SEM.
Další informace, nebo třeba inspiraci  na letošní ročník, najdete ZDE

Vstupné na kamenické slavnosti je možné zakoupit na místě za 50 Kč (vstupenky jsou slosovatelné, hlavní cenou je mobilní telefon). Občerstvení zajišťuje společnost MIFASO, s.r.o.

– vv, red-