vlak1

Srážka vlaků v Horažďovicích předměstí

AKTUALIZOVÁNO 5.8.

Podle informací redakce by dnes odpoledne měla být ukončena výluka  a následky včerejší nehody odstraněny.  Teorii o příčině nehody – selhání lidského faktoru – chybu předčasného přehození výhybky – šetří policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, kteří  zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti.

 

—–

 

Na likvidací následků  železničního neštěstí se podílejí desítky hasičů a záchranářů. 

img 4224

 

AKTUALIZOVÁNO 4. 8. –  18:40 hod. – VYJÁDŘENÍ TISKOVÉ MLUVČÍ PLZEŇSKÝCH HASIČŮ:

Mgr. Pavla Jakoubková:

 

img 4219

 

“K nehodě vyrazily jednotky z Plzeňského i Jihočeského kraje a hasiči Správy železničních dopravních cest obou krajů. Ve vlaku cestovalo odhadem do dvou stovek osob. Počet zraněných se v průběhu zásahu měnil – původní informace od posádky vlaku byla 30 zraněných, konečný počet se následně snížil na 15.”

 

img 4275

 

“Se třemi z nich odletěly do nemocnice vrtulníky LZS, další odjeli sanitkami. Pro ostatní cestující přijel autobus z Košutky. Tím byli pasažéři po vyšetření převezeni na nádraží Horažďovice Předměstí, odkud jim ČD zajistili náhradní autobusovou dopravu. Jejich osobní věci, kola a další zavazadla byla převezena na obvodní oddělení PČR.

 

Cestujícím hasiči zajistili posttraumatickou péči, na místě jim se zvládnutím stresu pomáhal jihočeský psycholog a dva členové týmu z obou krajů. Při příjezdu jednotek nebyla v místě přehledná situace.”

 

img 4211

 

“Hasiči se v prvních chvílích soustředili na cestující. Zraněné pomohli z vlaku vynést a následně pomáhali ZZS při jejich ošetření a transportu do vrtulníků a sanitek. Ostatním cestujícím pak pomáhali vystoupit z vlaku a převáděli je bezpečně přes koleje do nedalekého remízku, kde je vyšetřili záchranáři a kde jim byl poskytnut co možná nejlepší komfort v těžké situaci.

Když byli všichni cestující z vlaků venku, museli hasiči počkat na vypnutí trakčního vedení. Po jeho vyzkratování započala PČR a drážní inspekce s vyšetřováním nehody. Následně byl stanoven postup odstranění vagónů z kolejiště. Jednotky HZS se postupně vrátily na základny. Na místě zůstali hasiči SŽDC a jako posila k nim míří těžká technika a tank z Prahy.

Vzhledem k tomu, že vyprošťovací práce potrvají minimálně dva dny, zapůjčili hasiči z Klatov svým kolegům týlový kontejner.”

U zásahu pracují jednotky profesionálních hasičů z českých Budějovic, Horažďovic, Klatov, Nepomuka, dvě z Plzně a jedna ze Strakonic. Správa železničních dopravních cest  vyslala jednotky z Budějovic a Plzně a  z Prahy přijel  vyprošťovací tank.

Kromě profesionálních se zapojily i jednotky dobrovolných hasičů  z Horažďovic, Malého Boru a Velkých Hydčic. 

– foto HZS-

—-

 

AKTUALIZOVÁNO: 17,30 hod.

Podle posledních informací bylo do nemocnic transportováno celkem 15 zraněných, nikdo ze zraněných osob není v ohrožení života. Ve vlacích cestovalo dohromady kolem 200 lidí.

Policie a drážní inspekce šetří příčinu vykolejení dvou vagónů, na místě se objevují teorie o selhání lidského faktoru – o předčasném přehození výhybky při odjezdu rychlíku 668 Rožmberk, jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně. Zda vykolejené vagony narazily do stojícího, nebo ještě (již) jedoucího druhého rychlíku (Plzeň – Brno), to musí prokázat odborná expertíza. Předběžný odhad  škody zatím hovoří o 12 milionech korun.

foto – drážní inspekce

vlak1

 

{gallery}susice/2015/08_srpen/vlak/{/gallery}

————————–

 

AKTUALIZOVÁNO:

Na místě bylo ošetřeno 25 cestujících, sedm jich bylo převezeno do nemocnic se stžředně těžkými zraněními.

 

—-

 

V Horažďovicích se srazily dva rychlíky

Několik desítek zraněných osob je podle informací redakce v tuto chvíli ošetřováno záchranáři dvou krajů, o pomoc žádali plzeňští i českobudějovické kolegy  a Prahu.

 

Tragická nehoda dvou rychlíků, která se stala poté, co  vykolejily dva vagony z rychlíku ve směru na České Budějovice, se stala dnes přímo ve stanici Horažďovice předměstí,  ve čtvt na dvě odpoledne, na trati č. 190.

 

Na místě je podle posledních informací několik desítek zranných osob,  zasahuje  sedm hasičských jednotek, několik posádek záchranné služby a  hlídek Policie ČR.

“V Horažďovicích na Klatovsku – ve stanici Horažďovice předměstí – došlo k nehodě dvou vlaků a to R 667 s R 668. Na místě zasahuje sedm hasičských jednotek,” informovali hasiči Plzeňského kraje.

Hlavní trať z Plzně na České Budějovice je uzavřená v úseku Pačejov – Střelské Hoštice.

Podle prvních odhadů bude odstraňování trvat minimálně šest hodin. V současné době na místo míří z Plzně evakuační autobus hasičů a další posily. Zatím není přesně jasné, k čemu došlo.

“Mělo dojít k vykolejení dvou vagónů rychlíku, který mířil do Budějovic. Ty se střetly se se stojícím rychlíkem, který měl vyjíždět na opačnou stranu,” sdělila prvotní informace z místa mluvčí drah Radka Pistoriusová.

 fotoctenar

 

“Na místě je sedm středně težce zraněných lidí a dalších zhruba třicet zasažených, u kterých ještě nevíme, zda je budeme transportovat nebo ponecháme na místě. Momentálně se zranění třídí. Na místo vyjelo sedm sanitek a tři vrtulníky letecké záchranné služby, o spolupráci jsme požádali také Prahu a Budějovice,” řekla  mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

-red, pm-

foto čtenář, zdroj: blesk.cz