Strategické nápady pro Vimperk

Výbor pro rozvoj Vimperka pomůže s dalším směřováním města

 

 

Ve Vimperku již půl roku funguje Výbor pro rozvoj města Vimperk. Úkolem jeho členů je vymýšlet strategické nápady týkající se rozvoje klíčových oblastí ve městě. Má 8 členů, každého člena nominovala strana zastoupená v zastupitelstvu města Vimperk. Úkolem členů tohoto nové zřízeného, strategicky významného Výboru je snaha společně vymyslet to, co Vimperk dnes potřebuje. Pomocí nápadů, které se mohou v následujících měsících či letech realizovat, se snažit vyřešit problémy, které trápí místní, ale také nabídnout zajímavosti turistům, kteří do Vimperka přijedou. Každá ze stran aktuálního zastupitelstva města Vimperk nominovala do výboru jednoho člena. Výbor má osm členů s různými názory i nápady, které se při schůzích pokouší navzájem sladit, přesvědčit jeden druhého o jejich prospěšnosti nebo naopak.

 

„Vytvořili jsme devíti stránkový sumář nápadů, které teď budeme dále rozvíjet. Chceme se dostat do toho stavu, že v momentě, kdy se objeví zajímavá grantová výzva, jen sáhneme do šuplíku a vytáhneme projektovou dokumentaci,“ uvádí Jiří Cais, místostarosta Vimperka, předseda výboru. Rada města Vimperk navíc zadala vytvoření nového Strategického plánu města Vimperk, jehož autor se bude držet nápadů dodaných členy Výboru pro rozvoj města. Strategický plán města Vimperk je jeden ze základních koncepčních a rozvojových dokumentů každého města nebo obce. „Projekty zakomponované do strategického plánu města mají vyšší šanci na zisk dotace. Posuzovatelé pochopí, že záměr je schválený daným zastupitelstvem, tudíž má pro město zásadní strategickou hodnotu a přitom je průchozí a tím i realizovatelný,“ vysvětluje Jiří Cais. Jeho obsahem je předpokládaný vývoj města v dlouhodobějším časovém horizontu. Jeho hlavním smyslem je zorganizování rozvoje a slazení jednotlivých zájmů tak, aby město prosperovalo jako celek, a poskytovalo směry orientace pro podnikatelské subjekty, v momentě, kdy vytváří dlouhodobější podnikatelské plány. „Prvním konkrétním krokem směřujícím k jeho naplnění je výzkum veřejného mínění, ve kterém se místní vyjádří k jednotlivým námětům, co jim chybí a kam by se měl Vimperk ubírat,“ uvádí Jiří Ondřich, další ze členů výboru. Důležitá při tvorbě strategického plánu bude také komunikace s vedoucími jednotlivých odborů města, kteří by měli aktivně přispět a být zodpovědní za zpracování jednotlivých strategických úkolů, materiálů pro získání dotací. Výsledky budou navzájem diskutovat lidé z jednotlivých politických stran a vznikne tak jakási paralelní diskuse. „Jejím vyústěním by poté měly být zajímavé nápady, které poslouží rozvoji města Vimperk, a které budou ve finálním dokumentu Strategického plánu na období 2015-2020 “ uzavírá místostarosta Cais.

 

Výbor pro rozvoj města Vimperk – předseda – Ing. Jiří Cais (nominován ODS), členové – Ing. Milan Dutka (Jihočeši 2012), Aleš Kalivoda (ČSSD), Ing. Milan Straka (hnutí Ano 2011), Bc. Karel Harazim (KSČM), Ing. Jan Král (VPM), Jiří Vávra (SNK-ED), Jiří Ondřich (KDU/ČSL)

 

Zásobník nápadů pro Vimperk:

 

Dostavba areálu vodních sportů – relaxace se změněnou koncepcí, propojení s areálem fotbalového hřiště a areálem na Vodníku

 

 

Technologický park – možnost jiného nebo částečného využití budovy TKB (telekomunikační budova)

 

Mobiliář ve městě – tvorba jednotného vzhledu “Vimperk město na Šumavě“

 

Kruhové křižovatky – dořešení a maximální podpora při výstavbě. Kruhový objezd u supermarketu LIDL a křižovatka Fišerka.

 

Revitalizace sídliště Mírová – vytvoření studie rozvoje tohoto území, které navíc může být přímo dopravně spojené s osadou Hrabice

 

Areál Vodník – vytvoření cílového konceptu rozvoje – víceúčelový sportovní, lyžařský a biatlonový areál + možná tvorba funkčního, dopravního a ekonomického spojení s areálem vodních sportů v Sušické ulici.

 

 

 

Domov pro seniory (dům s pečovatelskou službou) – řešení možné výstavby, hledání investora

 

Jasná definice toho, jak město Vimperk jasně podpoří rozvoj zámku – aktivity, investice do infrastruktury a odpovědnost města Vimperk za koncepční řešení.

 

Webové stránky města – z domény www.vimperk.cz vytvořit atraktivní zpravodajský portál, kde čtenáři najdou informace z celého města na jednom místě.

 

Snížení nákladů na provoz městského úřadu do roku 2017 o 10 milionů korun ročně – získané zdroje investovat do rozvoje města.

 

Vytvoření projektové/dotační kanceláře Městského úřadu Vimperk – tým lidí, kteří budou připraveni okamžitě reagovat na všechny vypsané grantové výzvy. Získané dotace pomohou k rozvoji města. Zároveň by mohli být nápomocni místním podnikatelům s grantovou politikou a podáváním žádostí o dotace.

 

Vytvoření architektonické studie pro zlepšené využití ulice 1. máje – změna ve využití tohoto klíčového prostoru ve městě. Lepší využití tohoto veřejného prostoru. Místo pro setkávání lidí.  

 

(tz,vpk)