Osmdesátka? Nejlepší roky!

imgp2761

 

Teploty statečně atakovaly čtyřicítku, dvakrát tolik slavila chata na Svatoboru – právě v sobotu.  Extrémní vedra  možná odradila více návštěvníků od výstupu na Svatobor, kde se v sobotu odpoledne odehrávala slavnost k 80. výročí postavení “svatoborské útulny”. Ale to velmi pochybil! Jednak nahoře profukoval příjemný větřík a pak – připravený program, občerstvení i muzika, výkony horolezců a jedné statečné malé horolezkyně, byly opravdu originální.  V průběhu celého odpoledne se ale i  navzdory  horku na Svatobor přišly podívat desítky návštěvníků. Ti ochutnali grilované prasátko připravené Tomášem Hánou, pobavili se  svižnou muzikou kapely Péro za kloboukem, zatleskali děvčatům z taneční skupiny Marty Dance Klatovy.

 

imgp2737 imgp2795

imgp2840b  imgp2761

 

 

Hlavním bodem oslav byla ale návštěva  českého horolezce světové úrovně, jména a výkonů – Radka Jaroše a jeho přátel (Martin Stráník – mistr ČR v boulderingu, Petr Mašek); podívat se přijela i první Češka na MT Everestu Klára Poláčková. Krotitelé hor na rozhledně předváděli doslova pavoučí schopnosti a navzdory počasí přivodili přihlížejícím nejedno mrazení v zádech (pozn. red. – až si budete prohlížet fotogalerii, za pozornost a pomyslný dodatečný potlesk za výdrž a nasazení, jistě stojí i výkon fotografa horolezců, který v krkolomných pózách visel  z rozhledny nekonečně dlouhou dobu…)

imgp2878  imgp2890

 

 

O vynikající atmosféru horkého letního odpoledne, které “měli na svědomí”, kromě provozovatele chaty Tomáše Hány, Sušické kulturní centrum spolu s Okrášlovacím spolkem a High  Point – Sport Schwarzkopf s. r. o. za podpory města Sušice, přispěl pohotový a vtipný průvodce  Jiří Hlaváček.

imgp2788  imgp2804

Místostarostka Sušice Věra Marešová kromě přání dalších desítek let “na výsluní” připomněla, jak se město o osmdestiletou dámu stará (milionové investice v posledních letech pozvedly kvalitu svatoborské chaty o několik úrovní) a zdůraznila, že je na  svou dominantu patřičně pyšné.

 

 

imgp2754

 

Mezi příchozími nechyběli sportovci, turisté, příznivci pohybu vůbec, sympatizanti z řad příležitostných návštěvníků, ani sušičtí a šumavští patrioti.

-as, foto: Jiří PAVLOVIČ, as-

 

{gallery}susice/2015/08_srpen/chata_80_jirka_kopie_web/{/gallery}