Vimperáci proevropsky

 

Rumunsko netradičně a proevropsky

cesti ucastnici V uplynulých dnech (23.7. – 2.8.) jsem se v rámci projektu Erasmus+ zúčastnila evropské výměny mládeže. Pokud jste o projektu zatím neslyšeli nebo máte ve svém okolí mladého člověka, kterého by tato možnost mohla zaujmout, pak na následujícíh řádcích nabízím několik postřehů.

 


Výměna mládeže se dá jednoduše popsat jako krátkodobý projekt, kterého se může zúčastnit každý, kdo splňuje věkový limit do 30 let a má skutečný zájem o to, co projekt nabízí – konkrétně možnost poznat další účastníky z mnoha evropských zemí a zároveň možnost seberozvoje. Před odjezdem je dobré počítat s tím, že projekt není dovolenou, ale jedinečnou příležitostí v mnoha ohledech – od zlepšení kompetencí jako komunikace, prezentace i samotná angličtina až po schopnost práce ve skupině. Strach z přednášek a monotónního výkladu není na místě, vzdělávání je naopak prováděno neformálními metodami v duchu „learning by doing“. Plusem je určitě i fakt, že účastník zaplatí pouze účastnický poplatek – doprava, ubytování i strava jsou hrazené.

 

navsteva narodniho parku A nyní ke konkrétnímu projektu, kterého jsem se měla možnost zúčastnit. Společně s dalšími 60 lidmi z 10 evropských zemí jsme se přesunuli do rumunské vesnice Milcoveni. Samotné místo nemohlo být vybráno lépe – srdeční místní obyvatelé, nespočet domácích zvířat volně pobíhajících po návsi, strava sestávající převážně z bio produktů místních farmářů a především – do pozadí odsunutá civilizace se svými klady i zápory.

 

Samotné zapojení do života této příhraniční vesnice bylo unikátní možností, jak poznat opravdu autentické Rumunsko, ovšem nejdůležitějším bodem byl samozřejmě projekt samotný. Ten náš byl spojen s tématem nezaměstnanosti mladých a od toho se odvíjel program. Diskutovalo se o tom, jak zlepšit své šance na trhu práce, porovnávala se situace v jednotlivých zemích, dokonce jsme měli možnost navštívit úřad práce v městě Resita. Ve volném čase jsme stihli prozkoumat jeden z národních parků, sousední Srbsko či okolní vesnice.

 

zahajeni projektu v obecnim kulturnim sale To, co si z projektu odnáším a co mě naučil, je následující:

 

Tolerance opravdu není jen prázdný pojem – její význam pochopíte, když nastěhujete 10 národů do vesnice, kde turista vážně není na denním pořádku.

 

Evropská unie nabízí spoustu – možná nedostatečně objevených – možností a zmiňované projekty jsou jen jednou znich.

 


Evropa je fascinující pulsující orgán a je krásné žít v jeho „srdci“.

 

Pokud vás projekty zaujaly, určitě mě neváhejte kontaktovat (kpredotova@gmail.com). Zároveň mohu srdečně doporučit neziskovou organizaci Tmelník (http://tmelnik.cz/; FB stránka), která mi projekt umožnila. Takže neváhejte a vyražte, nabídka projektů v celé řadě evropských zemí je široká a léto ještě zdaleka nekončí!

Karolína Předotová

{gallery}Marek/2015/08_srpen/EU{/gallery}