Tak straší tam, nebo ne ?

hrad pohled

“Nooo, to víte, jak se to vezme…”

Po noci “splněných přání”, kdy oblohu rozzářily roje perseid, vás čeká další kouzelná noc. Tentokrát ale nemusíte zaklánět hlavy a masírovat ztuhlé krky, ale vychutnáte si ji pěkně  ve 3D realitě “face to face”.

Kde? Přece na  našem nejkrásnějším hradu Kašperku.

 

Prozkoumávat  tajemné sídlo  v noci, to chce i dávku odvahy. Každý historický objekt  si s sebu do dnešních časů přinesl nějaké tajemství, nějakou  zvláštní moc. Občas o sobě dá vědět, někdy spí po tisíciletí. Ale, když je ta možnost zjistit, jestli  právě dnes…

 

Tak co, zkusíte probádat, jaká noční tajemství vám odhalí hrad Kašperk?

Určitě to stojí za to a nebojte se – sami na to nebudete, takže i v případě řádění  škodolibých skřítků vám šos z vědra vody vytáhne kamarád :-). A možná právě naopak na vlastní oči uvidíte bytosti milé a laskavé, které  mají od všech škodolibostí a zlomyslnůstek hodně daleko.

Noční prohlídky hradu Kašperk jsou vždy očekávanou aktivitou a  návštěvníci se branou jen hrnou. Pokud jste nestihli letošní červencové noci na Kašperku, máte příležitost ještě v srpnu. A protože počasí slibuje i  dobré podmínky pro pozorování hvězd, přijďte  k nim trochu blíž!

nocky srpen

 

 

A co k případnému zjevení duchů a strašidel říká kastelán hradu Zdeněk Svoboda?

Hrad Kašperk má svých “NEJ” hned několik, namátkou – je to nejvýše položený královský hrad v Čechách (886 m.n.m.), nabízí nejkrásnější výhledy na Šumavu a okolí.  A nejen to. Některé publikace označují Kašperk dokonce za nejstrašidelnější hrad v Čechách.

Příčinou jsou pověsti vážící se k hradu a k jeho okolí. Pověsti jsou opravdu často tajemné a nezřídka k lidem velice tvrdé až kruté. Za každou chybu zde lidé tvrdě zaplatí.

Jedinečná příležitost prozkoumat tajemství tohoto hradu Karla IV. nastane po západu slunce od 20. do 22. srpna, kdy se otevřou hradní brány i ve večerních hodinách. Výjimečné výpravy do nitra temné hradní zříceniny za jejími poklady a bájnými tajemstvími čekají právě na vás.

 Ale není třeba se bát víc, než je nutné. Průvodcem na této dobrodružné výpravě bude neohrožený dobrodruh a záhadolog kvalit Indiana Jonese. Každý, kdo se vydá na tuto dobrodružnou výpravu, určitě zažije dobrodružství, možná objeví záhadu a třeba se i… nakonec trochu zasměje,” zve  s úsměvem hradní pán, který dozajista ví o čem mluví, protože nocí ve zdech hradu už prožil pěkných pár stovek…

 

A pokud chcete prozkumat hrad nejprve ve dne, tak příliš neváhejte – víkend slibuje milosrdnější teploty, takže výprava na Kašperk je jasnou volbou. O víkendu je otevřeno od 9,30 do 18,00 hodin a čekají na vás zajímavé prohlídkové okruhy (pro malé i velké), nechybí laskominy z hradní kuchyně a posezení na nádvoří.

 

kasperk logo

 

 

POZDNÍ LÉTO NA KAŠPERKU

 

5 . – 6. září

2015 DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

Hrad Kašperk by rád přispěl k připomínání si významného dědictví naší minulosti. Proto u příležitosti letošních dní Evropského dědictví připravila správa hradu Kašperk speciální programovou nabídku.

 

 

Sobota 5. a neděle 6. září vždy od 11:00:

Prohlídky s kastelánem hradu Kašperk

 

Návštěvníky osobně hradem provede kastelán Kašperk Zdeněk Svoboda. Nejedná se o standardní prohlídku hradu. Tématem prohlídky bude provoz, provádění památkové obnovy a údržba středověké památky. Návštěvníci se výjimečně podívají i do prostor, kam se normálně s prohlídkou nedostanou.

Rezervace prohlídek na tel. čísle: 376 582 324, kapacita jedné prohlídky je 35 osob.

 

Hrad Kašperk nabízí dva prohlídkové okruhy.

Stavba hradu

Jak už název napovídá, návštěvník se seznámí se stavbou a přestavbou hradu po požáru koncem 15. století. Průvodcem po hradě je samotný verkmistr nebo jeho dcera. Přímo uvnitř tehdejšího staveniště se návštěvníci seznámí se stavebními postupy, pracovním náčiním, řemeslníky, přičemž se uplatní originální a neobvyklá výtvarná zpracování. Kašperk je prvním první hradem, kde přímo před zraky návštěvníků ožije středověká komnata. Návštěvníci hradu se octnou uprostřed místnosti, která se staví, vybaví se nábytkem a nakonec díky požáru zanikne! Tento prohlídkový okruh již vidělo několik desítek tisíc návštěvníků a setkal se s velkým ohlasem. Zaujal nejenom dospělé, ale i nejmenší návštěvníky, kteří se tak hravou a nenásilnou formou seznámí s vybavením středověkých komnat.

 

Život na hradě

Tato prohlídka poodhalí nejen podobu každodenního života na středověkém hradě, ale přiblíží i způsoby, jakými informace o něm získáváme. Rádi bychom co nejvíce seznámili návštěvníky s tím, jak moc nám hradní zřícenina, jakou je právě Kašperk, může pomoci s rekonstruováním běžného života středověku. Na závěr prohlídky, poté, co se seznámíme se středověkým jídelníčkem, hygienou nebo způsobem bydlení, je připraveno malé překvapení v podobě „Okna do historie“. Společně nahlédneme do minulosti a podíváme se na to, jak jeden den v životě hradu asi mohl vypadat. Pro naše zahraniční turisty máme také každou středu od 16.15 připravenu prohlídku v německém jazyce. Více informací o cizojazyčných prohlídkách naleznete na anglické či německé verzi našich webových stránek www.kasperk.cz.

 

Hradní nádvoří je ideálním místem k odpočinku a relaxaci. A protože k ideálnímu posezení v příjemném prostředí hradního nádvoří patří i dobrá káva, je pro návštěvníky připravena ta nejlepší. Lahodná káva, která je vždy 100% čerstvě upražená a je dodávána místní kašperskohorskou pražírnou kávy, Rosta café. Nejlepší kávy z celého světa můžete ochutnat na nádvoří hradu Kašperk.