Další velký úspěch míří na Šumavu

         Historicky první česká medaile z ME MTB mládeže pro tým ČS Specialized Junior MTB !

 

megraz2015 5d183

 

V minulém týdnu se v rakouském Grazu konalo Mistrovství Evropy MTB mládeže (starší žáci a kadeti) a přinesl vimperskému týmu ČS Specialized MTB Junior velké úspěchy…

V reprezentačních družstvech České republiky měl vimperský tým 3 zástupce – v družstvu kadetů Czech republic A – Terezu Sáskovou a Samuela Jirouše a v žákovském Áčku Oskara Marka. V soutěži žáků měli „nasazen“ ještě samostatný tým ČS Specialized Junior a v mezinárodním česko-holandském týmu MBC Bar End/ČS Specialized kadetku Terezu Řezníkovou.

 

megraz2015 2d135

 

Celé ME MTB mládeže je koncipováno jako týmová soutěž, aby se v individuálním sportu mezi mladými posílil týmový duch, a nejde jen o závod cross country jak jsme zvyklí ve vyšších věkových kategoriích. Závodí se celý týden a to od týmového sprintu, přes týmovou štafetu, kombinovaný závod techniky a XCO, minimaraton (XC XL) a cross country (XCO). Takže týden opravdu těžký, který prověří veškeré síly a dovednosti mladých bikerů, navíc letos „okořeněný“ tropickým počasím.

 

megraz2015 3d008

 

Celý týden bojovali naši mladí skvěle a do každé disciplíny šli naplno. Největší problém byl pro většinu z nich závod v technické kombinaci, kde se nejprve zdolává 8 technických sekcí v nichž se sbírají trestné body za chyby a každý trestný bod má poté hodnotu 15 (žáci), nebo 20 (kadeti) vteřin a odpoledne startují všichni na zkrácené trati XCO gundersenovou metodou – první startují ti nejlepší z techniky a postupně ve vlnách ostatní, s odstupem podle toho jakou ‘nasbírali’ ztrátu v technice.

 

megraz2015 3d157

 

Týden opravdu rozmanitý, ale tvrdý a v konkurenci téměř celé Evropy… Nakonec ale dopadl pro české barvy historicky nejúspěšněji – a to první mládežnickou medailí – Tereza Sásková vybojovala v kategorii kadetek celkové 3. místo a bronzovou medaili a k tomu přidala ještě dvě třetí místa ze závodů cross country a minimaratonu! Samuel Jirouš vyrovnanými výkony vybojoval konečné 5. místo v kadetech, a u obou kadetů je úspěch o to cennější, že se jedná o „prvoročáky“ a budou mít tedy ještě příští rok možnost závodit na ME v této kategorii. Oskar Marek v kategorii žáků vybojoval celkové 17., Jan Sáska 59. a Tereza Řezníková 36. místo.

 

megraz2015 5d101

 

V hodnocení týmů nejlepší český výsledek zaznamenal tým kadetů Czech Republic A (Sásková, Jirouš), který skončil na 4. místě, žákovský repre tým A (Marek) skončil na místě pátém a čtyřiatřicátý byl žákovský tým ČS Specialized Junior. Připomeňme, že dosud největším českým úspěchem z ME mládeže bylo 4. místo Barbory Průdkové z roku 2011 a 6. místa Matěje Průdka a týmu Bike 2000 v témže roce!

 

Celý týden byl určitě pro všechny vimperské mládežníky přínosem minimálně v tom, že nasbírali zkušenosti a poznali soupeře a náročné evropské tratě. Jednoznačně se ukázalo, že český rybník je dnes i v těchto kategoriích málo a je nutné, pokud ve Vimperku chtějí vychovat další Huříkové, Vastla nebo Stoška, jezdit za hranice za konkurencí a zejména se „učit“ jezdit na dnešních XCO tratích, mezi které ta v Grazu rozhodně patří.

Gratulace tedy míří do Vimperka a přejme mladým bikerům hlavně výdrž a chuť do dalšího trénování a úspěchy pak určitě přijdou.

 

Foto a text: Luděk Sáska

 

{gallery}vimperk/2015/08_srpen/saska_horsky_kola/{/gallery}