Imigranti : “Pasov je Lampedusa Německa” říká mluvčí Koller

Hogn.de / Freyung / Pasov

K 17. srpnu 680 zadržených osob, v letošním červenci o více než 11 000 nových žadatelů o azyl.  Pro srovnání: jen za celý rok 2014 bylo téměř 5 000 registrovaných žadatelů. Do Německa v této době přichází stále více a více uprchlíků. Především přes hraniční přechod Suben, který se stal ústředním bodem. Rozhovor pro Hogn.de poskytl tiskový mluvčí policie Frank Koller (48).

 koller

Pane Kollere, má ještě spolková policie ve Freyungu šanci vypořádat se s uprchlíky na německo-rakouské hranici?

Federální policie se samozřejmě vypořádá. Otázka je, zda nápor zvládnou kolegové ve Freyungu či Pasově. Z tohoto důvodu jsme si vyžádali posily z celého Německa – přijedou kolegové z Duderstadt, Blumberg, Ratzeburg, nebo Bad Duben. Rozmístěny jsou zde také mobilní sledovací jednotky a inspekce z ředitelství z Mnichova, jako samostatné posily v oblasti vyšetřování. Tito kolegové nás budou podporovat po dobu tří až čtyř měsíců.

 

Zní to, jako by se celá síla  federální policie zaměřila na aktuální jihovýchodní bavorskou část.

 
Ano, oblasti Rosenheim a Freyung jsou v současné době jedněmi z nejvíce kontrolovaných v Německu. Absolutní “vítěz” je naše pracoviště v Pasově. Město tří řek je v současné době Lampedusa Německa.

 

passau2 

 

Kolik zaměstnanců spolkové policie je v současné době nasazeno v oblasti  Freyung?

 

Naše služby  v Passau, Zwiesel, Landshut, Mühldorf a tady ve Freyungu tvoří třicetičlenné týmy. Máme tedy podporu zhruba 150 kolegů ve dvousměnném provozu.

 

 

Velmi málo zaměstnanců, pro tak velké oblasti a stále rostoucí počet uprchlíků.

 
Je to tak. Inspekce ve Freyungu potřebuje mnohem více zaměstnanců.  Loni na podzim byl proveden personální audit. V této souvislosti bylo zjištěno, že máme nedostatečný počet zaměstnanců vzhledem k přechodu migrantů  na německo-rakouských hranicích. Ale bohužel: mlýny melou pomalu. Ješte bude pravděpodobně  nějakou dobu trvat, než se to změní.

 

Přibudou u nás alespoň v krátkodobém horizontu federální policisté?

 

Takový je záměr. Současná migrační situace není normální stav. Ale bylo by fatální ‘nafouknout’ kontroly pouze teď –  síly budou naléhavě potřeba, kvůli fiktivnímu přistěhovalectví, například také v příštích pěti letech u soudů. Aktuální posily  jsou nutné proto, bychom mohli  poměrně rychle reagovat na různé situace. Nicméně, stále máme příliš málo úředníků.

Naštěstí od 1. srpna začalo nově pracovat  centrální pracoviště v Degendorfu, takže částečně nám ulevuje ohledně evidence, účtování a dopravy. První  “registrace” uprchlíků probíhá v Pasově – v červenci to bylo asi 358 lidí denně. Odtud je vozi autobusy do Deggendorfu, pokud dostačuje kapacita, a odtud dále pod kontroly přilehlých inspekcí (Selb, Waidhaus a Waldmünchen).  Spolupracujeme také s letištěm v Mnichově, s hraničním přechodem Waldmünchen a dalšími.  Ti, co zůstávají na místě, jsou osoby, které z nejrůznějších důvodů nemohou být předány.

 

 

 passauuvod

 

“680 záchytů osob za jeden den, to je asi nejhorší případ…”

Těžko představitelná čísla

 
Proto je také v plánu zřídit v Pasově větší  záchytné zařízení, které krátkodobě umožní ubytování 300-400 lidí.

 

Které objekty  přicházejí v úvahu?

Mluvilo se o bývalých kasárnách v Pocking-Kirchham, ale to bylo opět zamítnuto. Existuje také několik volných lokalit v oblasti Pasova, které jsou v současné době prověřovány. Hledá se řešení, které by bylo k dispozici až do roku 2017, vhodné  i s ohledem na nadcházející horší počasí. Doufáme  v rychlé řešení, snad již v září.

 

Předtím jste hovořil  o 680 uprchlících, kteří byli přijati v jednom dni. Je to relativně málo nebo hodně?

 
To byl údaj teď ze 17. srpna. 680 je absolutně nejhorší případ, co byl. Pro srovnání: v roce 2014 jsme měli za rok mezi 4-5 tisíci zadržení, teď mluvíme o téměř 15 000 za měsíc. Takže si lze vytvořit představu, s jakou migrační vlnou máme co dělat. Že na to nebyly plánovány personální kapacity a že teď policie neví kam dřív skočit, je myslím jasné.

 

 passau1

 

 

Jaký je váš názor na tábory pro balkánské uprchlíky, kteří mají být deportováni tak rychle, jak je to možné?

 
Ve skutečnosti žádní z uprchlíků z Kosova do země v letních měsících nevstoupili nelegálně. Nicméně na základě čísel z předchozích měsíců je možné předvídat, že k nám může z této oblasti přijít  více lidí. Nevíme například, co bude v zimě.  V současné době tady s uprchlíky  z Balkánu problém nemáme, ale to neznamená, že je to tak v celém Německu.

Kosované a Albánci mohou  do země vstoupit zpočátku legálně s vízem, pak zůstat až tři měsíce v Německu, většina přichází pouze s cílem žádat rovnou azyl.

Vzhledem k tomu, že Kosovo není bezpečná země původu, jsme povinni nejprve žádost přezkoumat  a uprchlíky prověřit, což může trvat poměrně dlouhou dobu. Po čas trvání azylového řízení dostávají, jak je i  často citováno v tisku,  výhody (podpory) a peníze.

 

“V současné době neevidujeme žádné zadržení”

 

Takže je to mýtus, že  z balkánských zemí k nám přichází mnoho imigrantů?

 

V oblasti Freyung je  99 % uprchlíků ze zemí v krizi jako Sýrie, Afghánistán nebo v Irák. Nikoli z Balkánu. Ale opět: nevíme, co bude v zimě.

 …

Ohledně uprchlíků  se k nám většinou dostávají oznámení,  že je například na dálnici  skupina 40 až 50 běženců. Naším úkolem je ‘sbírat’ a registrovat je. Jen si představte, jak dlouho to trvá, dovézt  tyto skupiny běžnými auty na sběrné místo. Naštěstí  již máme větší vozidla, ale i tak je to obrovské logistické úsilí.

 

 

Většina z těch, kteří přijeli nelegálně přichází do oblasti Freyung přes  dálniční přechod s Rakouskem – Suben. Je to tak?

 
Ano, přesně. Na rozdíl od Rosenheimu je do naší oblasti nejvíce lidí přiváženo načerno v dodávkách. To je důvod, proč jsme nyní také odstavili více než 200 zabavených vozidel – dodávek – na základě Bundeswehru ve Freyungu. Rosenheim má co dělat především s uprchlíky z afrických zemí, kteří přistáli na ostrově Lampedusa a přijedou vlakem přes Veronu do Bavor.

 

 

Co se stane se zatčenými pašeráky?

Tady došlo k velmi zajímavému vývoji. Náš právní systém přitvrdil. Každý pašerák bude okamžitě zatčen a předveden před soudce k řízení o odnětí svobody. Pokud pašuje více než deset uprchlíků, jde okamžitě do  vyšetřovací vazby a hrozí mu za to trest odnětí svobody až na dva roky bez možnosti propuštění. Před dvěma lety to bylo něco jiného.

Ale to, co se změnilo v důsledku restriktivních zákonů, je i to, že se zvýšilo násilí pašeráků. 

 

“V současné době jsou všechny věznice přeplněné”

Co se stane s pašeráky, kteří přepravují skupiny menší než deset lidí?

Justicí je kontrolováno, zda se jedná o rodinné nebo obchodní pašování. Lidé, kteří už žijí v některé ze zemí EU, si sem často nechávají vozit své příbuzné.

Chycení pašeráci pak musí zaplatit kauci, jsou evidováni a stíháni. Opakované pašování  rodin je vyloučeno. Ale i pokud jde o ‘komerční’ pašování u těch, kteří mají vozidla menší (pro méně než 10 osob), pak jsou tyto osoby postihovány stejně.  Při opakovaných  zadrženích jsou pašeráci předvedeni před soud.

Aktuální problém:  v současné době jsou všechny věznice přeplněné. Například v Dolním Bavorsku už  není vězení, kde je možné  držet pašeráky. To je i důvod, proč jsme v minulém týdnu převáželi vězně do Aschaffenburgu. I to nás a všechny naše zaměstnance zatěžuje nad rámec a vyžaduje další úsilí.

 

 

Panuje obava z dalšího růstu míry pašování?

To je těžké určit. Dříve to býval tak jeden pašerák za týden. Teď  každý den  zadržíme 10-20 pašeráků.

 

A jejich vozidla jsou, jak již bylo zmíněno, zabavena?

Ano. Přesně tak. Na základně Freyunger Bundeswehru je nyní více než 200 vozů. Všichny ostatní jsou rozmístěny v oblastech Pasova – ve starém areálu firmy, na celnici. Neustále hledáme místo.  Je-li trestní řízení skončeno, majitelé  si mohou své vozy vyzvednout. Problém je v tom, že většina aut má hodnotu starého železa, nebo jsou od někoho pronajatá. Což znemaná, že budou po čase sešrotovaná a to stojí peníze. Pokud si někdo své auto přijde vyzvednout, zaplatí náklady na odtah a parkování.

 

Policie musí obecně dodržovat velmi mnoho pravidel. Nepřála by si jejich zjednodušení, omezení byrokracie?

Tak to určitě. Ale nesmíme zapomenout, že ti migranti, kteří k nám neoprávněně přicházejí, se dopouštějí trestného činu. Jako první musí být takový čin zaznamenán.  Pak nastupuje proces stanovený trestním řádem: musíme určit důvod pobytu – povolení ke vstupu, žádost o azyl… Proto je tak systém nastaven, aby bylo zřejmé, kdy je žádost oprávněná. Existují sice dohody, že administrativa těchto případů je minimální, ale  i tak musíme zajistit řádnou registraci každého, kdo k nám takto přichází.

Koneckonců, máme co dočinění s lidmi, kteří přicházejí ze zemí,  v nichž válku vedou Islamisté. Nikdy není vyloučeno, žes se někdo z nich pokusí tímto způsobem  dostat ‘nezjištěný’ do Německa. To je také důvod, proč jsme se zavázali k zajištění toho, že budou alespoň registrováni.  aby lidé alespoň registrovat. Alespoň těmi základními bezpečnostními opatřeními se nás snažíme chránit.  Radikální islamismus nelze podceňovat.

 

“V určitém okamžiku se musíme dostat zpět do normálního režmu”

Jaká je morálka v rámci Federální policie, vzhledem ke všem okolnostem v současné době?

Morálka je hodně na dně – budu mluvit za všechny kolegy zreyungské kontroly. Mají pocit, že  jsou v tom sami. Musí dojít ke zlepšení. Úředníci dělají téměř nemožné.  Všechna média potvrzují, že náš přístup k uprchlíkům, je  i přes  extrémní podmínky, příkladný. Od podzimu loňského roku jsou kolegové vystaveni nepřetržitému přetěžování.

Doufáme proto, že díky novým pracovištím v pasovské oblasti, se jim  znatelně uleví.  V určitém okamžiku se musíme dostat zpět do normálního režimu  a to i v řípadě, že se situace s migranty nezmění.

 

Od koho cítíte, že  chybí podpora? Kdo vás nechal tzv. na holičkách?

Od politiky. Podle našeho názoru ještě politici neuznali vážnost situace se všemi důsledky. První kroky již možná učinili, le všechno trvá hrozně dlouho. To je důvod, proč jsou moji kolegové zklamaní, to se jistě  trvale odráží na pracovní morálce.

 

Prosím, řekněte nám, jak vypadá první kontakt se shromážděnými žadateli o azyl?

Lidé jsou rádi, že nás vidí. Jsou vyčerpaní, ale šťastní a hodně se jim uleví. Lze říci, že německá policie v těchto kruzích má velmi dobrou pověst. Uprchlíci byli velmi zneužíváni v jejich zemích původu, to slyšíme stále dokol. Pašeráci berou lidi odkudkoliv. . Oni si pak uvědomí, že  jsou v Německu a uleví se jim, dostanou první pomoc, jídlo a pití. Jazyková bariéra je ale velkým problémem, proto máme neustále  k dispozici tlumočníky, kdykoliv na zavolání.

Většinu uprchlíků přivížejí pašeráci na dálnici, stále více, ale tuž jsou  i první alternativní trasy ve směru Pocking a Bad Füssing, ale také v české příhraniční oblasti Philippsreut a Zwiesel.  Inspekce na hranici s Českem v Waidhausu a Waldmünchen řešila  30-40  skupin lidí, kteří byli propašováni přes Maďarsko a Rakousko, ale kvůli zvýšeným kontrolám nyní pašeráci trasy mění.

“Více  více  “červených luceren” a drogových scén”

Došlo již k závažným nehodám?

Opatření již bylo učiněno několik, například pěší označení na dálnicích nebo omezení rychlostních limitů na 80 kilometrů za hodinu. Nicméně zaznamenali jsme dva nebo tři případy, kdy  byla uzamčená vozidla s lidmi odstavená  v extrémních vedrech  v lese, nebo u dálničních čerpacích stanic.  Jen šťastnou  náhodou byli tito uprchlíci objeveni.

Další  příklad riskantního incidentu:  12. srpna byl naší hlídkou kontrolován konžský občan, který pak utekl do Rakouska, kde byl dále stíhán. Když se ho snažili předvést, došlo ke konfliktu  a  muž znovu uprchl.  Později byl zajištěn v taxíku. Při zatýkání byl jedním z rakouských kolegů zraněn, přesto se mu podařilo znovu  utéci.  O dva dny později byl nalezen, dehydrovaný, místními obyvateli.

Zábrany pašeráků padají a jejich agresivita bohužel stoupá.  Jen proto že vědí, že budou odpovídajícím způsobem potrestáni.  Máme také důkazy, že organizace jsou zapojeny do obchodu s bílým masem, prostitucí a figurují na  drogové scéně. Ve vozch jsou také stále častěji nacházeny zbraně.


 

Co by měl občan, který objevil azylanta, udělat?

Určitě zavolat   na linku tísňového volání, takže v Bavorsku linka 110 . Pokud existuje možnost, situaci zachytit fotograficky, tím lépe. Ale, prosím, rozhodně se nesnažit uprchlíky vozit osobně na policii. Před tím bych chtěl důrazně vrovat. Jednak z důvodu vlastní ochrany a pak i proto, že pokud bude během jízdy kontrolován, může být sám v odezření, že je pašerák. Dokazování opaku může být zdlouhavé.

 

Děkujeme za Váš čas, pane Kollere.

 

Helmut Weigerstorfer und Stephan Hörhammer, www.hogn.de

editovala : Andrea Staňková

 

Helmut Weigerstorfer und Stephan Hörhammer

Print Friendly
Da Hog’n geht um!

Ja, uns gibt’s kostenlos. Und ja, wir sagen: Gern geschehen. Das Online-Magazin “da Hog’n” ist ein Angebot im Netzwerk der freien Presse. Wer den “Hog’n” und dessen Berichterstattung mit ein paar Cent oder gerne auch mehr unterstützen möchte, kann dies gerne tun: Ganz einfach per Paypal!

Dein Kommentar

 

Kommentar eintragen