hranice

Znovu hraniční kontroly kvůli uprchlíkům?

Mezi zeměmi EU se budou muset obnovit hraniční kontroly, varuje bavorský ministr vnitra

(24. 8. 2015 – novinky.cz)

joachim herman
Udržet volný pohyb osob v rámci Evopské unie za současné uprchlické krize je nemožné, prohlásil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pokud se všechny země Evropské unie nezačnou podílet na řešení krize rovnoměrně, budou se muset na hranicích opět zavést kontroly.

“Kdo nebude jednat, dává v sázku volný pohyb osob v Evropě a ponese odpovědnost, pokud se Německo bude cítit donuceno k tomu, aby znovu zavedlo hraniční kontroly,” řekl Herrmann. Není sám, kdo volá po obnovení kontrol na hranicích. Se stejným požadavkem přišli také politici v Sasku

Podle Herrmanna je sice cílem udržet v rámci Evropské unie svobodu pohybu, to bude ale možné jen tehdy, pokud budou všichni dodržovat stejná pravidla. „Když se tisíce lidí nekontrolovaně valí přes řecké a italské hranice do Evropy s cílem dostat se do Německa, systém volného pohybu osob nefunguje,“ varoval politik.

 Celý článek ZDE

——————–

Syřani z dodávky na D5 musejí opustit Česko, děti soud poslal do domova

(24. 8. 2015 – plzen.idnes.cz)

Lidé z Iráku a Afghánistánu, které v pátek zadrželi policisté v dodávce na dálnici u Plzně, jsou nyní v zařízení pro cizince v Zastávce u Brna. Ve vozidle cestovaly také tři osamocené děti, které soud poslal do dětského domova. Třináct osob ze Sýrie policisté vyhostili.

Uprchlíky během pátku a soboty vyslýchala cizinecká policie.

„Dvaatřicet osob pak bylo převezeno do zařízení pro zajištěné cizince. Tři nezletilé děti byly podle usnesení soudu umístěny do dětského domova,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Podle informací iDNES.cz byli uprchlíci převezeni do zařízení v Zastávce u Brna a nyní se rozhoduje, co s nimi bude dál. Nezletilé děti, které v dodávce cestovaly samy bez rodičů a příbuzných, poslal soud do jednoho z dětských domovů v Plzeňském kraji. Jejich další osud je v rukou orgánů sociálně-právní ochrany dětí.

Třináct Syřanů ze zadržené skupiny už policie vyhostila. „Těmto osobám bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění. Byly jim vydány takzvané výjezdní příkazy, které jim ukládají povinnost opustit území ČR do sedmi dnů,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

 Celý článek ZDE

 

 

——————–

Utečenců přibývá i na Plzeňsku:

21. 8. 2015 – Záchyt běženců na D5 / Plzeňsko

V pátek ráno v 8.30 hodin  byl na dálnici D5 na 85 km ve směru na Rozvadov kontrolován policisty odboru cizinecké policie dodávkový vůz tovární značky Mercedes Benz s maďarskou mezinárodní poznávací značkou. Na místě bylo zjištěno, že se v jeho nákladovém prostoru nachází 48 běženců, přičemž se zřejmě jedná o osoby pocházející ze Sýrie, Iráku a Afgánistánu.

“Mezi osobami je šest žen a šest dětí. Řidič dodávkového vozu z místa uprchl a v souvislosti s jeho jednáním je nyní vedeno další šetření, kterým se zabývají policisté služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Plzeň – venkov. Na místo jsme vyslali autobus, který uprchlíky převezl do objektu cizinecké policie k provedení náležitých služebních úkonů. Nyní zajišťujeme tlumočníky, budeme zjišťovat totožnost osob, jejich státní příslušnost, zaprotokolujeme jejich výslechy a budou prováděny další náležité úkony spojené se správním řízením. Po provedení nezbytných úkonů budou osoby umístěny do zařízení pro uprchlíky s volnou kapacitou,” uvedla k pátečnímu zadržení mluvčí policie Bc. Jana Tomková.

 

V Plzeňském kraji je to během prázdnin další větší záchyt běženců. Na konci července zadržela policie na dálnici D5 na Tachovsku kamion s několika desítkami uprchlíků z Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie. Maďarský řidič převážel v nákladním prostoru auta 76 lidí, z toho 23 dětí.

 

– p cr, red-