Úspěšně podnikají od školních lavic

Prázdniny se pomalu a jistě blíží ke konci a je tu čas přemýšlet o škole… Nejen pro rodiče, prvňáčky, zkušené školáky, ale i pro pedagogy, kteří  do své výuky začleňují praktické poznatky a zkušenosti. Tak jako na vimperské ZŠ Smetanova, kde projektová činnost není jen prázdným slovem. V uplynulém školním roce jsme rádi často informovali o úspěších, kterých žáci školy a jejich učitelé dosáhli. Ať už se jednalo o teoretické, nebo praktické zkušenosti, vždy je dokázali dobře zúročit. Nejinak v oblasti podnikání, kdy, zatím fiktivní, firmy žáků obsazují významnou část podnikatelských aktivit nejen na místním trhu:

 

Fiktivní firmy na ZŠ Smetanova

fiktivni firmy 1

 

V letošním školním roce na naší škole díky grantu OPVK působily dvě fiktivní firmy – Cestovní kancelář Labuť a firma RePro. Cílem obou fiktivních firem bylo přiblížit dětem činnost podnikatele tím, že jsou sami majitelé firmy. Jedinou výhodou, kterou žáci měli, bylo, že nemohli „zkrachovat“, neboť za nimi stál jejich učitel a rádce, což už v životě tak nebývá.

Cestovní kancelář Labuť, ve které pracovalo 10 žáků sedmého a devátého ročníku, během školního roku připravila mnoho školních výletů pro svoje spolužáky – například do Prahy, Plzně, Helfenburku, Hoslovického mlýna, Hluboké nad Vltavou…Výlety připravovali žáci kompletně. To znamená, že nejprve udělali návrhy vhodného výletu, poté se domluvili s třídním učitelem na výběru, udělali cenovou kalkulaci, objednali autobus, zajistili vstupy do jednotlivých míst. Po skončení akce provedli její vyúčtování a následně o akci informovali prostřednictvím stránek školy. Další významnou činností cestovní kanceláře bylo pořádání exkurzí – především do vimperských podniků. Mezi velice oblíbené mezi žáky patřila návštěva Městské knihovny Vimperk, tiskárny Akcent, hotelu Zlatá Hvězda, banky ČSOB, Zdravíčka.

Nejvíce práce však žáci měli s organizací projektových dnů – obzvláště projektového Týdne zdravé výživy.

 

Reklamní a propagační kancelář RePro, ve které pracovalo 15 žáků z osmého a 15 žáků z devátého ročníku, se zabývala výrobou reklamních materiálů pro podnikatele a firmy z vimperského regionu. Jednalo se především o vizitky, reklamní letáčky, novoročenky ale i návrh firemního webu. Při této činnost žáci využili svých dovedností nabytých při výuce informatiky.

 

 

fiktivni firmy 3

 

Svoje obchodní nadšení poté také zúročili na veletrhu fiktivních firem v Praze, kterého se v rámci projektu zúčastnili. Zde se CK Labuť podařilo uzavřít nejvíce obchodů na prodej zájezdů na Šumavu, na kterém měly určitě nemalý význam propagační předměty, které firmě věnovala Správa Národního parku Šumava.

 

RePro pak obsadilo 1. místo ve veletržním kvízu, 2. místo v soutěži o nejoriginálnější produkt a 3. místo o nejvíc využitelný produkt v praxi.

 

Našim mladým podnikatelům se v jejich práci velmi dařilo. Navíc se shledávali s velkou odezvou především z řad vimperských podnikatelů. O to více je škoda, že tento projekt byl pilotním projektem Ministerstva školství a tudíž nemá udržitelnost pěti let a my sami se budeme muset pokusit zajistit finanční prostředky, abychom v započaté práci mohli pokračovat.

Mgr. Jana Doležalová, Mgr. Vladan Pokorný, Mgr. Michal Kolafa

 

{gallery}susice/2015/08_srpen/fiktivni_firmy/{/gallery}