pozvánka

Finské centrum v Žihobcích zve na vernisáž

MEZI POLÁRNÍ ZÁŘÍ A ŠUMAVSKÝMI VRCHY – INBETWEEN AURORA BOREALIS AND SHUMAWA HILLS

Název mezinárodní putovní výstavy, která se v nejbližších dnech otevře návštěvníkům  Šumavy v žihobeckém Finském kulturním centru, symbolicky propojuje  vlast autorů a místo tvorby. Jedná se o soubor uměleckých děl vzniklých na mezinárodním česko – finském uměleckém sympoziu v okolí hradu Klenová.

 

pozvanka

 

Mezinárodní sympozium bylo zahájeno v loňském roce  v regionu Saimaa ve Finsku. Jeho účastníci se letos sešli v srpnu na Klenové, aby tentokrát objevovali krásy Šumavy. O svá díla vzniklá na základě poznávání, pocitů a dojmů, se nyní dělí s veřejností u nás – po Finském centru v Žihobcích poputuje výstava do Plzně a do Karlových Varů.

Vernisáž v Žihobcích se  koná v sobotu 29. srpna  v 16 hodin  ve výstavních prostorách Finského kulturního centra.

tiraz umelci 1000x1410 final

 

Na vernisáž a výstavu, (která bude  v Žihobcích hostovat až do 25. listopadu) srdečně zve Muzeum Lamberská stezka  a Finské kulturní centrum.

 

 

finsko1

Na fotogafii zleva: Harri Hainonen, Jakub Švéda, Tuomo Kukonen, Helena Fenclová, Ona B., Jan Tichý, Kirsimaria E. T. Ripatti, Sami Funke, Varvara Divišová, Mariana Alasseur, Anna Siirianen, Juha Lahtinen, Jan Pohribný

 

“Díla a umělci budou představeni návštěvníkům ve vzájemné symbióze s hudební iluminací v podání předního finského kytaristy Juhy Björninena.

Reprezentativní výběr děl představí v Žihobcích dva finské fotografy Samiho Funkeho a Harriho Heinonena a jejich vnímání krajiny. Malby portrétovaných krajin obou zemí jsou zastoupeny v dílech české malířky Varvary Divišové z Karlových Varů, podhřibské umělkyně Mariany Alasseur, pražských malířů Jana Tichého a Jakuba Švédy, finských krajinářů Tuoma Kukonena a Anny Siiriäinen.

V instalaci expozice jsou i společná díla finské umělkyně Kirsimarii Elisabet Törönen Ripatti a českého fotograga Jana Pohribného.

Ve výstavním prostoru jsou umístěny dřevěné objekty finského sochaře Juhy Lahtinena znázorňující propojení kouzla finských lesů a jejich vidění autorovým úhlem pohledu. Rakouská umělkyně s českými kořeny Ona B. započala během loňského sympozijního pobytu ve Finsku novou sérii tvorby, která bude představena na fotodokumentaci.

Pro Žihobce vytvoří autorka originální plastiku přímo na místě ve veřejném prostoru obce.

Po po ukončení výstavy ve Finském kulturním centru v Žihobcích bude výstava dále putovat a bude prezentována na dalších místech. Vybraná díla budou dále vystavena v Galerii Evropského domu v Plzni (30. 11. – 20. 12. 2014) a ve výstavním prostoru hotelu Green House v Karlových Varech ( 11. 1. – 6. 3. 2016).”

Helena Fenclová, kurátorka projektu