STOP rušení finančních úřadů v obcích

fuhorazdovice
Veřejná správa se občanům menších měst a obcí opět vzdaluje… Od ledna příštího roku má být, podle návrhu Ministerstva financí, v Česku zrušeno 23 poboček Finančních úřadů. V Plzeňském kraji jde o Horažďovice, Horšovský Týn a Nepomuk. Ministerstvo  se hájí tím, že provoz vybraných poboček je neefektivní a chce jejich zrušením ušetřit, starostové měst se brání, že takhle se opět zhorší už leckde obtížná dostupnost služeb veřejné správy, což může mít v důsledku negativní dopad na vylidňování venkovských oblastí.

Starosty v jejich záměru, přimět Ministerstvo, aby od uvažovaného kroku ustoupilo, podpořilo vedení Plzeňského kraje i Svaz měst a obcí ČR.

 

Plzeňský kraj / idnes.cz:

Náměstek hejtmana Ivo Grüner z ČSSD se domnívá, že rušení úřadů v obcích zhoršuje podmínky pro život na venkově. „Vnímáme to tak, že se státní správa oddaluje od lidí v obcích a městech. Nesouhlasíme s tím,“ prohlásil Grüner.

 

Místostarosta Nepomuku Pavel Kroupa řekl, že plán na zrušení úřadů pokládá za nesystémový krok. „Připojili jsme se k výzvě starostů, kteří s tím nesouhlasí. Pokud má být základním prvkem veřejné správy obec s rozšířenou působností, pak by v té obci měl občan najít úřady, se kterými potřebuje něco řešit, a měl by mít potřebné instituce v dojezdové vzdálenosti zhruba do 15 kilometrů. Místo toho tady probíhá podivné ukrajování. Už před pár lety u nás zrušili pobočku katastrálního úřadu,“ uvedl Kroupa.

 

Předseda pobočky Svazu měst a obcí v Plzeňském kraji Jaroslav Perlík řekl, že svaz už předal poslancům zvoleným v kraji záporné stanovisko k rušení úřadů. „Někteří lidé by museli na finanční úřady ujet třeba desítky kilometrů,“ sdělil Perlík. Argument, že se zrušením úřadů ušetří, nepokládá za vhodný. „Všechno se nedá přepočítávat na peníze a tohle je služba občanům,“ konstatoval Perlík.

O záměru už jednal sněmovní podvýbor pro financování územních samospráv, kde rušení pracovišť kritizovali někteří poslanci. Nelíbí se ani senátorům. Rozpočtový výbor by měl podle doporučení podvýboru vyzvat ministra financí i ředitele Generálního finančního ředitelství, aby od rušení pracovišť ustoupili a nejprve předložili výboru k projednání koncepci finanční správy.

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný z hnutí ANO informoval, že ministr financí Andrej Babiš pozval starosty 3. září na ministerstvo financí, kde ….

 

… celý článek ZDE

zdroj: plzen.idnes.cz