Pachatel zadržen, akce ukončena

img 3432
Právě v tomto týdnu absolvovalo téměř osmdesát účastníků, členů Nadace policistů a hasičů, léčebně – ozdravný pobyt na Šumavě, v Hotelu Šumava pod Kašperskými Horami.

 

Do jinak poklidného Amálina údolí se ale ve středu sjely zásahové jednotky policistů, hasičů a záchranářů, včetně kynologů s policejními psy. Autonehoda, ozbrojený pachatel na útěku, záchrana osob z horních pater.

 

A také skok v čase do dob, kdy četníci honili po Šumavě pašeráky a zabavovali jim  pašované zboží. To vše se neobešlo bez přítomnosti kamer…

 

 

 

 

 

img 2625

 

img 2411 

 

Takový byl scénář ukázkového odpoledne, které policisté a hasiči Plzeňského kraje  připravili  dětem a rodinám policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, pro zpestření jejich pobytu na Šumavě.

 
 
Ukázkové odpoledne zajistila, jako už tradičně, pro své svěřence Nadace policistů a hasičů. Všichni zúčastnění, kteří se na programu podíleli, spolupráci s nadšením přijali.
Středeční odpoledne 26. srpna tak mohly děti i jejich doprovod prožít ve společnosti policistů ze zásahové jednotky, oddělení služební kynologie, dopravních policistů, specialistů na zbraně, hasičů, strážců Národního parku, záchranářů, ale i s již zmíněnými prvorepublikovými četníky.
 
 img 2706
 
img 3155
 
Zážitkové odpoledne odstartovala ukázka zásahové jednotky, která při bleskové akci zadržela nebezpečného pachatele. Další modelovou situací byla dopravní nehoda, kdy se uvnitř havarovaného vozu vyskytovala zaklíněná zraněná osoba, kterou bylo nutné vyprostit. O to se postarali hasiči společně s jednotkou Správy NP a CHKO Šumava, kteří za pomoci techniky zraněnou zachránili a předali do péče záchranářům.
 
 
Výšková plošina posloužila k ukázkám  prací ve výškách, slaňování, záchraně osob. Obdiv sklidila i práce policejních psovodů a výcvik jejich čtyřnohých svěřenců. Mnozí z diváků poprvé viděli „naostro“ práci služebního psa při vyhledávání výbušnin nebo drog, ale největší potlesk sklidil úspěšný vlčák, který nekompromisně „složil“ k zemi agresivního pachatele.
 
 
Do historického česko-německého pohraničí, do doby kdy se pašovalo nedostatkové zboží a střílelo z kulometů, pak všechny přítomné přenesly scénky Četnické stanice Klatovy.
 
 
img 3398
 
Kromě ‘akčních’ byly připraveny (a neustále v zájmu  obecenstva) i ukázky klidnějšího charakteru – policisté přivezli  výzbroj a výstroj, zbraně, k prozkouání zblízka byly  připraveny  vozy policejního vozového parku, vybavení policejní cyklohlídky a hasičská technika. 
 
 
 img 2663
 
 
Aby se ti nejmladší nenudili, mohli soutěžit o spoustu cen, starší upoutalo vyprávění  o natáčení filmů na Šumavě. Perličky z filmového a filmařského dění v šumavských hvozdech vyprávěl vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Kašperské Hory, který slovem a obrazem připomněl scény známých i méně známých českých filmů a seriálů, kde byla zachycena krása šumavské přírody a život zdejších obyvatel. Nejvíce vyprávění a obrázků bylo pochopitelně k poslednímu většímu šumavskému filmovému počinu – seriálu Policie Modrava, který se natáčel přímo na oddělení v Kašperských Horách.
 
 
 
img 2405
 
img 2891

JDOU TAM, ODKUD MY UTÍKÁME…

Všichni aktéři ukázek a organizátoři celé akce věří, že byl v průběhu odpoledne naplněn jejich společný cíl, a pobyt chráněnců Nadace na Šumavě byl příjemně obohacen o spoustu nových zážitků.  Vyjadřují tím zároveň  hlubokou úctu ke svým kolegům, kteří nasadili vlastní životy při záchraně druhých,” doplnila k akci por. Bc. Jana Tomková, tisková mluvčí  Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

 

Poděkování za úspěšnou realizaci akce a spolupráci patří  všem zúčastněným složkám, stejně jako Hotelu Šumava – jeho vedení a celému personálu –  za  vynikající zázemí, profesionální servis  a vstřícnost.

 -zhs, as-

foto: Martin Kramer

 

{gallery}susice/2015/08_srpen/nadace_hory/{/gallery}