Uprchlíci ve Vimperku? Proč straší?

Kdykoliv u nás ve Vimperku někdo začne opravovat svoji nemovitost, nebo jí starší koupí, vypukne uměle vyvolaná panika. Zaručené zprávy roznášené šířiteli neklidu a poplašných zvěstí, že se jedná o budování příbytku pro uprchlíky. Pochybuji, že nový majitel hotelu Vltava, nebo majitel stavby na sídlišti Míru, tento záměr mají.

 

Vědí velmi dobře, jak zní nová úprava zákona, který tuto problematiku upřesňuje. Bez souhlasu zastupitelstva, vedení obce a hygienika, nelze ubytovnu zprovoznit.

Nechci dělat rychlé závěry, ale schválit ubytovnu pro utečence bude jen zbožným přáním. Využívání současné situace s utečenci pro svojí politickou propagaci považuji za vypočítavost a zbabělost.

 

Nahánět politické body na neštěstí jiných je dnes v módě.

 

Sami utečenci jsou vybaveni nejnovějšími mobily, kterými si snadno sdělí, aby se na našem území dlouho nezdržovali. Jestli se mezi nimi najde pár odvážných a požádají o azyl, šance na jeho udělení je velmi malá. Bude tedy ve Vimperku ubytovna pro uprchlíky? Odpověď nezná skoro nikdo. Možná jen šířitelé zaručených zpráv.

 

Karel Beránek