Na táborech nehořelo, ale hasiči tam přesto byli

Ohnivé léto…

I v době letních požárů, kterých hasič nu nási zvládli  dohromady téměř 6 000 (!) si našli čas na to, aby navštívili děti na letních táborech. Protože panovala extrémní vedra a sucho, návštěva červenobílých aut s vodou byla více než vítaná.

Doslova “léto  v plamenech” (jak  prázdniny, kdy slovo maximum nahradilo “extrém”  co se teplot a sucha týká)  nazývají média, prožili hasiči na území celé ČR. Zasahovali u  5 884 požárů, při nichž zemřelo 27 lidí a dalších 253 se zranilo.

Často šlo o požáry lesů a polí kvůli suchu, ale zřejmě nejvyšší škody, 285 milionů korun, způsobil oheň ve skladu v Praze. Denní počet požárů dosahoval až dvou stovek, běžný průměr přitom činí 51. „Vedly požáry v přírodním prostředí, tedy ty, které byly zapříčiněny dlouhodobým suchem a vysokými teplotami,” uvedla mluvčí HZS ČR Nicole Zaoralová.

 

Hasiči na táborech

 

obrazek153

Naštěstí na dětských letních táborech bylo vše v pořádku a hasiči za dětmi jezdili s ukázkami techniky a pro zpestření táborových pobytů. Ale děti si s hasiči osvěžili i některé zásadní znalosti – jaké zásady jsou při rozdělávání táborového ohně, jak na sobě uhasit hořící oděv, nebo jak zavolat na tísňovou linku – prostřednictvím zábavných stanovišť. Děti si prohlédly hasičský vůz, vyzkoušely si hašení, ručkovaly po lanech, nebo třeba v zásahovém obleku zdolávaly překážkovou dráhu. Samozřejmě nechyběly  chladivá pěna a sprcha…

obrazek150

-hzs cr, red, foto HZS-

 

{gallery}susice/2015/09_zari/hzs_tabory/{/gallery}