Na gymnáziu studuje 320 žáků

uvod

Slavnostním projevem ředitele gymnázia a oceněním elitních studentů byl ve Smetanově sále 1. září zahájen středo-školní rok v úterý 1. září. Obojí je už tradicí, stejně jako projekce akcí z minulého roku – Gaudeamus.   320 studentů se učí ve 12 třídách.  Nových studentů je celkem 61, z toho 33 v primě osmiletého studia, 28 v prvním ročníku studia čtyřletého.

 

dsc 1204

dsc 1203

 

Ani budova gymnázia není výjimkou, co se týká prázdninových  prací a úprav; ředitele školy Mgr. Ivana Kratochvíla jsme se zeptali – jakými změnami prošel objekt školy o prázdninách?

 

“Během července a srpna byl dokončen projekt „Gymnázium Sušice – modernizace odborných učeben“ za finanční podpory ROP NUTS II Jihozápad a OŠMS Plzeňského kraje v celkové výši více než 5 mil. Kč. Výsledkem jsou nové multifunkční učebny fyziky, chemie, biologie a učebna informatiky 30 výkonnými počítači, 3D tiskárnou, mobilní učebnou s tablety a novými stavebnicemi pro výuku robotiky.

Samozřejmostí jsou i další dvě nové interaktivní tabule v odborných učebnách a nové moderní výukové pomůcky a přístroje pro zatraktivnění hodin a praktickou výuku.

Díky multifunkčnosti vybavení bude nově možno v rámci běžné výuky provádět celou řadu senzorických pokusů, ihned je vyhodnocovat a za pomoci IT technologií je společně sdílet.

Dále jsme nechali kompletně vymalovat čtyři třídy. U dalších devíti tříd došlo k větším či menším opravám malby, emailových soklů nebo lina.

O prázdninách začala také rekonstrukce kanalizace a dešťových svodů, nutná podmínka pro odstranění vlhkosti v suterénu a zároveň další krok při rekonstrukci šaten. Součástí rekonstrukce, která bude dokončena nejpozději v říjnu, je i nová vodovodní přípojka. Definitivní zázemí v podobě krytého přístřešku na kola se zámkovou dlažbou získají i žáci, kteří na kole do školy jezdí. Stavební úpravy proběhly při rozšiřování prostor školní knihovny.”

 

Jaké zajímavé projekty čekají na pedagogy a studenty v letošním roce?

“Je jich opravdu dost: tradiční Gastschuljahr (program EUREGIo umožňující studentům školy studovat na bavorských gymnáziích) – roční studijní pobyt dvou žákyň. 

Čeká nás nový projekt „Gymnázium Sušice – podpora čtenářské gramotnosti a jazyků“, jehož součástí je jazykově-vzdělávací pobyt skupiny žáků v Anglii, zavedení čtenářských dílen do hodin českého jazyka a literatury a zahraniční stáž pro osm pedagogů sledující jejich profesní rozvoj – Erasmus+ (dvouletý projekt zaměřený na zkvalitňování výuky a podporu dalšího vzdělávání pedagogů). Do tohoto projektu se zapojí vyučující angličtiny, němčiny, informatiky a přírodovědných předmětů.

Mimo to máme v plánu pokračování  společných projektů s bavorskou  partnerskou školou Realschulle Bad Kötzting, nebo se švýcarským Uettendorfem. Již čtvrtým rokem probíhají aktivity v rámci udržitelnosti projektu G-learning (Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání) zakončené projektovými dny.

Nebude chybět ani tradiční Den otevřených dveří (27.11.) a přípravné kurzy pro zájemce o studium v únoru a březnu následujícího roku. 

Mezi pokračujícími projekty  jsou akce DOUZELAGE, tradičně organizujeme jazykově-poznávací (letos Katalánsko, Španělsko), nebo sportovně-turistické zájezdy do zahraničí a kulturní akce pro sušickou veřejnost.

Jednou z nejbližších akcí je 2. ročník závodu XTERRA – terénní závod štafet pořádaný pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ, tercie, kvarty víceletých gymnázií a žáky SŠ, který proběhne 18. září. Z důvodu extrémně suchého počasí nebudeme letos pořádat oblíbenou „Výstavu hub“. Od října bychom chtěli otevřít podle zájmu žáků nové kroužky.”


Děkuji za odpovědi a přeji  Vám, všem pedagogům, studentům i pracovníkům školy, aby následujících deset měsíců školního roku bylo úspěšných a aktivních.

Andrea Staňková

– foto: G-

{gallery}susice/2015/09_zari/gymnazium_fotky/{/gallery}