Sušická nemocnice aktuálně

ilustr nemocniceSpekulace o  osudu sušické nemocnici se stále šíří navzdory tomu, že další  směřování  Nemocnice Sušice o. p. s. je jasně dáno a vývoj celé situace patřičně komentován ze strany  vedení nemocnice i města.

 

Nejprve  potvrzení známé skutečnosti: Město Sušice nehodlá sušickou nemocnici prodat a “zbavit se jí”, jak  některé  nepodložené spekulace uvádějí. Naopak – město, tedy zastupitelé i rada, v úzké spolupráci s vedením nemocnice dělají všechno pro to, aby  v Sušici zůstala nemocnice zachovaná, včetně garantovaného rozsahu péče. Proto bylo  zapotřebí najít silného strategického partnera. Po důkladných úvahách, do detailů zvažovaných možnostech, včetně nabídek pěti vážných zájemců o partnerství, bylo rozhodnuto o podrobnějším jednání se dvěma z nich. S těmi, kteří byli nejlépe schopni naplnit požadavky na provoz a péči v  naší nemocnici.

 

Rekapitulace vývoje od užšího výběru potenciálního partnera:

Zastupitelstvo města na jednání dne 17. 6. 2015 pověřilo radu města jednat o dalších podmínkách spolupráce a přípravou smluvního zajištění nového vztahu ve věci Nemocnice Sušice o. p. s., se společnostmi NEMOS GROUP a.s. Praha a Penta Investments, s.r.o.,  Praha.

 

Rada města dne 22. 6. 2015 schválila pracovní komisi Nemocnice Sušice o. p. s. ve složení: předseda: Ing. Vladimír Sloup, členové: Ing. Stanislav Karas, MUDr. Jiří Choc, Michal Malina, MUDr. František Musil, Bc. Petr Mottl, Petr Málek, Ing. Božena Šlajsová, Ing. Romana Šmrhová, JUDr. Jiří Štancl, Mgr. Jindřich Sojka, Libor Diviš a Ing. Vladimír Marek.

 

Poté proběhla řada jednání s oběma potenciálními partnery. Z uskutečněných jednání a předložených upřesněných nabídek vyplynulo, že výhodnější podmínky nabízí společnost NEMOS GROUP a.s.

 

Tato společnost byla následně vyzvána k jednání o konkrétních přesných smluvních podmínkách. Zároveň bylo jednání se společností Penta Investments, s.r.o., po vzájemné dohodě ukončeno. Společnost NEMOS GROUP a.s. zřídila pro vztah s Nemocnicí Sušice o.p.s. samostatnou novou společnost NEMOS SUŠICE s. r. o., se sídlem v Praze.

 

Pracovní komise Nemocnice a společnost NEMOS GROUP a. s. předložily radě města na jednání 31. srpna 2015  oboustranně projednanou smlouvu o pronájmu areálu nemocnice v Sušici, která byla zároveň odsouhlasena právníky obou stran. Pracovní komise Nemocnice doporučila radě města tuto smlouvu schválit, a to na dobu určitou od 1. 10. 2015 do 30. 9. 2040.

 

Movitý majetek bude řešen samostatnou smlouvou. Stávající nájemní vztah mezi městem Sušice a Nemocnicí Sušice o.p.s. bude ukončen dohodou k 30. 9. 2015. Pro účely vyšší kontroly ze strany města byla, v tomto smyslu, doplněna také zakladatelská listina společnosti NEMOS Sušice, s. r. o., Praha.

 

Rada města na posledním jednání (31. 8. 2015) jednohlasně přijala usnesení o schválení smlouvy o pronájmu areálu nemocnice v Sušici (sestávající z dotčených nemovitostí), se společností NEMOS SUŠICE, s. r. o. Zároveň byl schválen návrh na ukončení smluvního vztahu s dosavadním nájemcem (Nemocnice Sušice o. p. s.) a návrh na doplnění zakladatelské listiny společnosti NEMOS SUŠICE, s. r. o., Praha.

 

Andrea  Staňková

 

——

 Dotazy na řešení personální krize a zajištění péče ze strany lékařského personálu komentuje v aktuální situaci ředitel Nemocnice Sušice o. p. s. Ing. Vladimír Sloup:

Otázky:  Každý ze čtyřech zájemců byl  dotázán, zda pomůže vyřešit personální krizi již o prázdninách, protože místní lékaři nestačí zabezpečit provoz nemocnice (dovolené, odchody do důchodu, mateřská….). PENTA i NEMOS slibovali personální výpomoc ihned, AGEL neslíbil a Plzeňský kraj od srpna. Už pracují “noví” lékaři v nemocnici? A bude personální závazek součastí připravované smlouvy?

 

“Zajištění akutní personální výpomoci se týkalo  oddělení ARO a interního oddělení. Lékaře ARO jsme si shodou okolností stihli vyřešit sami, takže potřeba výpomoci pominula. Pokud jde o interní oddělení, tak od 1. září k nám nastoupil lékař z NEMOS OSTROV.

Původně jsme se sice bavili o srpnu, ale naši lékaři nakonec prázdniny  zvládli sami. Nyní nám jedna lékařka onemocněla a další odchází na neonatologii, kam vždy směřovala, takže si situace pomoc žádala. Pomoc je přislíbena do 30. září, od 1. října bude NEMOS za tuto oblast zodpovědný sám.

 

I přes poskytnutou pomoc dojde, z provozně technických důvodů (malování, stěhování, personální kapacity), s vysokou pravděpodobností k dočasnému uzavření lůžkového interního oddělení a interní JIP od 14. září. Uzavření by mělo trvat do 4. října.  Po dobu uzavření budou v běžné pracovní době v pracovních dnech posíleny interní ambulance. Nemocnice tuto dobu využije k tomu, aby se provedlo přestěhování lůžkového interního oddělení do jiné části budovy, kde mělo dle původních plánů být. Současně proběhne i stěhování obou oddělení LDN a kompletní vymalování horních pater nemocnice.

 

Pokud jde o připravovanou smlouvu, tak ta zcela v souladu se zákoníkem práce převádí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů na nového zaměstnavatele. Ten bude zodpovědný za to, aby s pracovníky, které tak získá, a případně s dalšími, kterými posílí tým nemocnice, naplňoval personální požadavky na provoz jednotlivých oddělení.

 

Smlouva obsahuje i ustanovení, které se týká zachování rozsahu péče v sušické nemocnici minimálně v rozsahu, v jakém je poslední změna Registrace k poskytování zdravotních služeb.

 

Výjimku tvoří přeprava pacientů neodkladné péče (ZZS), která zůstane na o.p.s. Důvodem je jak postoj Plzeňského kraje, který při prezentaci oznámil, že si ZZS bude provozovat sám, tak neúměrná obtížnost pro NEMOS získat tuto část registrace v krátkém období, které je k dispozici. Jednání o podobě provozu ZZS samozřejmě pokračují tak, aby běžný občan nepocítil jakékoliv změny.

 

Jen tak na okraj  bych chtěl podotknout, že kraj nám nenabízel personální výpomoc na posty, které jsme potřebovali, nabídka spočívala v zavření operačních sálů, tím že se mj. sníží i potřebnost lékařů ARO. O interně se, minimálně v zaslaných dokumentech, nezmiňovali. Kraj jakoukoliv personální výpomoc podmiňoval tím, že bude jednoznačně zvolen za partnera. Oproti tomu teď tu již internista z NEMOSu léčí, ač ještě smlouvy nejsou podepsány.”

 

-as, vs-