Mouřenec dnes: poutní slavnost

Cyklus duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí Léto na Mouřenci 2015 v kostele svatého Mořice na Mouřenci nad šumavským Annínem vyvrcholí tuto sobotu 19.září.

 

 

mourenec plakat

 

Přesně ve 14 hodin začíná ČESKO-NĚMECKÁ MŠE SVATÁ, kterou bude sloužit P. Tomas van Zavrel. Hudební doprovod obstarají tentokrát přátelé z Německa, konkrétně Josef Herzog ze Zwieselu (varhany) a manželé Elisabeth Grotz a Sören Eller z Viechtachu (zpěv a housle). Při mši zhodnotíme letošní sezonu na Mouřenci (více než 100 komentovaných prohlídek, adorace, více než desítka koncertů různých žánrů, přednášky atd.), představíme předběžný plán dalších akcí do konce roku a zazní obě verze šumavské hymny (Na krásné Šumavě/Tief drin im Böhmerwald).

 

 

Program na Mouřenci startuje v sobotu 19. září už dopoledne:

– v 9, 10 a ve 12 hodin začínají komentované prohlídky v češtině

– (od 11 budou v kostele křtiny – soukromý obřad)

– nezávisle na prohlídkách vyjde ve 12 hodin průvod českých a německých poutníků z nedalekého Pavlínova a vydá se na Mouřenec (cesta je dlouhá cca 2 km a trvá půl hodiny)

– ve 13:00 komentovaná prohlídka v češtině i němčině 

– ve 14 hodin česko-německá mše

– od 15:30 si mohou zájemci poslechnout přednášku doc. Petra Kubína na téma “Kult svatého Mořice v Čechách a na Moravě ve středověku”. Přednáška bude v českém i německém jazyce.

– před kostelem bude drobný prodej občerstvení

– bude také možné přispět na další provoz a údržbu kostela a zakoupit si mouřenecké suvenýry (pohlednice, podmalby na skle, zvonky, propisky nebo magnety)

 

 

Za celý tým “Přátelé Mouřence” srdečně zve Lukáš Milota

 

mourenec pout

 

 

Foto: Jana Kadlecová