U Kolovče spadlo letadlo a hořel les

IMG 5172

Ve středu 16. září  selhaly motory letadlu, které se zřítilo do lesa poblíž Kolovče na Domažlicku. V důsledku nehody se vznítilo palivo stroje a  došlo k požáru několika hektarů  lesa. Posádka letadla se snažila katapultovat a při seskoku zůstala zavěšena v padácích  v korunách stromů.

 

Takovou situaci řešilo 11 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, policie ČR, letecká služba,  domažličtí záchranáři ZZS. Bylo třeba na pomoc přivolat armádní vrtulník SAR  a nehodu předat  Ústavu pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod.

Naštěstí se nejednalo o skutečnou nehodu, ale o simulovanou situaci, která měla proověřit jednotky integrovaného záchranného systému, jejich schopnost kooperace a koordinace všech činností.

 

 

IMG 5354

 

 

“Cílem taktického cvičení bylo mimo jiné ověřit spolupráci mezi jednotlivými složkami IZS, zejména komunikaci s Leteckou službou PČR a vrtulníkem SAR AČR. Dále ověřit schopnost zajištění nepřetržité dodávky vody pro hasební práce a plnění Bambi vaků pod vrtulníky pomocí velkokapacitního čerpadla Somati na vzdálenost cca 1800 metrů s výškovým převýšením 70 metrů,” doplňuje mluvčí  hasičů Plzeňského kraje.

-red, hzs-

foto z akce: Martin KRAMER

{gallery}susice/2015/09_zari/martin_kramer_kolovec/{/gallery}