Dolomity – typické i bizarní pohledy na horské masivy

Poutavé pohledy z masivů Dolomit posílá čtenářům sumava.eu fotograf Šumavy Vláďa Hošek, který se za krásou horských masivů i údolí italských Alp vypravil v mezinárodní skupině fotografů s dalšími dvěma Čechy, jedním Ukrajincem a čtyřmi Bělorusy. Počasí fotografům přálo a tak vznikly velmi kvalitní a zajímavé snímky:

Bodenssen P9206385 hdr

„Fotoworkshop se povedl, bylo nás nakonec osm, zajímavé mezinárodní složení. Dva jsme dali via feratu na Paternkofel (2744 m), navštívili jsme sedm sedel (2 000 – 2240 m) a snažili se zachytit Dolomity co nejzajímavěji,“ konstatoval Vláďa Hošek po návratu z třídenního focení.

 

Několik fotografií ze sbírky „Dolomity 2015“ si můžete prohlédnout už teď, s ostatními se určitě setkáte v některém z dalších dílů cyklu Promítání snímků z cest, který Vláďa Hošek každoročně organizuje na Kvildě.

 

 

Marmolada z Passo Costalunga P9186142 hdr

 

Dolomity mají tisíciletou historii a kulturu, která se přímo odráží na celé oblasti a jejích obyvatelích. Oddanost a pohostinství, určitý smysl sounáležitosti a láska k horám se dědila po generace již od prvních obyvatel Monti Pallidi a ještě dnes je pozorovatelná na lidech žijících v dolomitských údolích, kde stále dodržují tradice jako jsou dobové slavnosti, legendy, dřevařská práce a jiná typická řemesla.

Dolomity jsou turisticky velmi vyhledávané. Pohoří je propojeno řadou dálkových cest, z nichž jedna z nejslavnějších je Alta Via 1 (na její absolvování je třeba až 8 dní a spojuje také několik horských chat).

Via ferraty – mnoho lidí dnes navštěvuje Dolomity kvůli množství zajištěných cest „via ferrata“. Ferraty mají v pohoří velkou tradici. Zde se pravděpodobně za první světové války zrodila myšlenka zajištěných cest, které měly zprvu pouze napomáhat pohybu vojáků v nepřístupném terénu, jakým Dolomity jistě jsou. (wikipedie.org)

 

{gallery}susice/2015/09_zari/dolomity/{/gallery}