Špejlovat jitrnice k zabijačce patří

Poslední letošní farmářský trh  se odehrál v sobotu dopoledne na sušickém náměstí. I když počasí bylo  krásně podzimní, tématicky poslední trh odstartoval  zimní klasiku – zabijačky,  vepřové hody a vše co k nim patří.  Z původní  hospodářské role zabijačky – samozásobení se masem před zimou – se dnes stala spíše folklórní a společenská tradice, nicméně je stále oblíbenou jak pro diváky, tak pro účastníky v domácím prostředí. Patří k ní totiž  nejen  usmrcení čuníka, ale  také rodinná a přátelská setkání (každá  pomocná ruka se hodí), tradiční výroba pochoutek a pochopitelně i dobré pití a zábava. Na náměstí sice nedošlo ke krveprolití, zato mistr řeznický předváděl porcování vepřového i s podrobným vysvětlováním co je kde za druh masa, jak s ním naložit, jak ho nejlépe využít.

 

IMG 1143

 

IMG 1072

Ještě, že byl mistr řezník pozorný…. jinak by Radek Nakládal, jeden z moderátorů, obdržel  trvalou manikúru 🙂

 

IMG 1101 IMG 1107

 

Ani o pomocníky nebyla nouze. Honzík si  vyzkoušel špejlování střívek na jitrnice a evidentně se mu tato role líbila.

 

Samozřejmě nechyběli prodejci zeleniny, masa, bylinek, koření, kávy, k dostání byla například i křepelčí vajíčka, med, voňavé  výrobky pekařů a mnoho dalšího. Kdo si pospíšil, odnášel si voňavé jitrničky a jelítka, tlačenku, ovárek a jiné  zabijačkové dobroty, někdo dal přednost vyuzené klobásce spláchnuté  pivečkem z místního pivovaru.

 

IMG 1049  IMG 1043

IMG 1061

 

 

Sortiment byl  tradičně pestrý a  z udírny se linuly takové vůně, že  muzikantům ze Solovačky se hůř foukalo do trumpet a moderátoři častěji naprázdno polykali. A to i v případě kulinářské soutěže. Naposledy se letos sešla porota, naposledy byly posuzovány předložné lahůdky (jak jinak než zabijačkové):  jitrnice, jelítko a dvě tlačenky.

 

 IMG 1065

IMG 1130 IMG 1195

IMG 1133

 

A ejhle! Kdo v porotě nechyběl? Francouzsý  šéfkuchař Francois Bujon! Jestli si pamatujete, byl hostem farmářských trhů, kde se soutěžilo o nejlepší bramboračku. A šumavská kuchyně mu tak zachutnala, že naváhal ani chvíli a přijel ochutnat i dobroty z pašíka. Jak po ochutnávce prohlásil: “Zkusím  přřřžesvědčit i u nás ve Frrrancii, aby prasátka i  žrrát, ne jen pěstovat na  hledání lanýž…” – čili mu chutnalo velice a podle toho i hodnotil.

Ostatně – chutnalo všem porotcům a opět muselo dojít i k “rozstřelu”  – tentokrát porota  shodně plným počtem bodů ohodnotila jitrnici a tlačenku – výborná chuť, vůně i konzistence… Takže po krátké pauze dostali porotci nášup a hodnotili znovu. Bylo to těžké a bylo to o bod, ale vítěze našli! Vyhrála jitrnice Františka Ryby z Čejkov,  jehož produkt předložil a v Sušici jej zastoupil František Švelch. (F. Ryba je zároveň dodavatelem masných a uzenářských lahůdek, které byly na náměstí také k dostání.) A k zapláchnutí čtyři druhy piva z Pivovaru U Švelchů.  Kromě tradičních cen  převzal  také  cenu hlavní – výherní poukaz na  nákup v hodnotě 700 Kč věnovaný portálem www.sumava.eu, který předala  zástupkyně a redaktorka webu www.isusice.eu  Andrea Staňková.

 

IMG 1151a

 

 

Pivovar U Švelchů si na závěr letošních farmářských trhů připravil také jednu soutěž – degustační.  Přítomní  znalci piva byli vyzváni, aby se pokusili  při slepé ochutnávce určit,  které  ze čtyř druhů piva právě popíjí.  Za dvě správné odpovědi  byla přislíbena cena….  Mladý muž z Pardubic určil správně všechny čtyři druhy a odnesl si první výhru.  Za  místní se ve druhé kole předvedl  znalec z nedalekého Hrádku a  rovněž – stoprocentní úspěšnost a  po zásluze odměna!  Je vidět, že místní pivovar vaří   lahodné moky specifických chutí a znalci  vědí, na čem si ‘pošmáknou’…

 

IMG 1158  IMG 1164

IMG 1175

 

 

Závěr patřil písničkám Solovačky, která i letos farmářské trhy provázela a oběma pohotovým a vtipným moderátorům – Jardovi Hlaváčovi a Radkovi Nakládalovi. S poděkováním celému realizačnímu týmu farmářských trhů a přáním pohodových dní se  s letošním publikem, prodejci i návštěvníky rozloučili úderem dvanácté na věžních hodinách.

 

IMG 1202

IMG 1215

 

Realizační tým armářských trhů v Sušici – zleva:  Markéta Bibzová (SIRKUS,  p. o. ), Zuzana Reindlová (MÚ Sušice),

Tomáš Zelený (Veterinární centrum s. r. o., člen zastupitelstva a rady města a předseda výkonné rady MAS Pošumaví)

a moderátoři Jarda Hlaváč a Radek Nakládal.

 

Farmářské trhy budou pokračovat i v příštím roce, stejně tak i  soutěže šikovných kuchařů. Těšíme se s vámi všemi na viděnou na sušickém náměstí  nejen při těchto příležitostech!

-red-

 

{gallery}susice/2015/10_rijen/ft3.10.kopieweb/{/gallery}